eatEurópsky výrobca Airbus v pondelok upozornil, že prestane vyrábať svoj superjumbo A380, ak nezíska dlhodobú zmluvu s leteckou spoločnosťou Emirates na stabilné dodávky týchto lietadiel.
Šéf predaja Airbusu John Leahy novinárom povedal, že "ak koncern nedosiahne dohodu s Emirates, nemá inú možnosť, ako ukončiť program".


Emirates sú totiž jedinou leteckou spoločnosťou, ktorá je schopná zaviazať sa k odberu najmenej šiestich obrích lietadiel ročne po dobu minimálne osem až desať rokov. A to Airbus potrebuje, aby bol jeho program výroby týchto strojov životaschopný. ' Airbus to oznámil krátko po uverejnení výsledkov vlaňajšieho predaja a nových objednávok, ktoré dosiahli rekordných 1109 objednávok. V tomto bode tak predbehol Boeing, aj keď v predaji za nim ešte zaostal, keďže minulý rok odovzdal zákazníkom 718 lietadiel, zatiaľ čo Boeing až 763 lietadiel.
Dvojposchodový model A380 pritiahol pozornosť celého sveta, keď ho Airbus pred desiatimi rokmi uviedol na trh. Ale dopyt po obrích strojoch zoslabol. Letecké spoločnosti radšej nakupujú menšie modely, ktoré ľahšie obsadia a ich údržba je lacnejšia.
Emirates sú najväčším zákazníkom pre model A380. Celkovo si objednali 142 lietadiel a prevzali zatiaľ niečo vyše 100.
Rozhovory medzi spoločnosťami Airbus a Emirates o novej objednávke na 36 superjumbov v hodnote 16 miliárd USD (13,18 miliardy eur) minulý mesiac počas Dubai Airshow skončili bez výsledku. Hovorí sa, že rokovaniach sa obnovili, ale neexistujú žiadne viditeľné známky, že sa blížia k dohode.
Hoci aj letecké spoločnosti ako British Airways prejavili záujem o A380, Airbus sa zdráha udržiavať výrobu v chode bez istoty, ktorú by mu poskytla veľká objednávka od Emirates.
Tie chcú zase záruku, že Airbus bude pokračovať v produkcii v nasledujúcej dekáde, aby ochránili investície.
Do konca novembra 2017 získal Airbus objednávky na 317 lietadiel A380 a dodal 221 týchto strojov, pričom mu zostalo 96 nesplnených objednávok.
Spoločnosť Singapore Airlines, ktorá prvýkrát predstavila cestujúcim A380 v roku 2007, ukázala v decembri vynovenú kabínu tohto stroja za 850 miliónov USD a vyjadrila dôveru v budúcnosť modelu.

Zdroj: TASR