poePo niekoľkých ťažkých rokoch sa európsky oceliarsky sektor začína opätovne zotavovať. Poukazujú na to výsledky niektorých spoločností zverejnené v minulých mesiacoch, ktoré sú podľa firiem najlepšie od svetovej finančnej krízy v rokoch 2007-2008.


Ako uviedol denník The Financial Times, dopyt po európskej oceli v období ekonomickej krízy prudko klesol. To viedlo k zatváraniu závodov a stratám desaťtisícov pracovných miest, keďže firmy ako ArcelorMittal, Tata Steel a ThyssenKrupp hľadali spôsob, ako pri nízkom dopyte znížiť náklady.
Tieto problémy ešte znásobila Čína, ktorá sa na celosvetovej produkcii ocele podieľa zhruba polovicou. Po tom, ako sa jej trh s bývaním začal ochladzovať, nadbytočný objem ocele začala Čína nalievať na zahraničné trhy, čo spôsobilo pokles cien komodity. K tomu sa pridali zvýšené náklady v dôsledku sprísnených environmentálnych noriem v Európskej únii. To ešte viac znevýhodnilo európske spoločnosti v porovnaní s konkurenciou.
Situácia sa však v poslednom období začala meniť. Dôvodom je kombinácia viacerých faktorov ako rast svetových cien ocele, zvyšujúci sa dopyt v regióne a ochranárske opatrenia v prospech sektora zo strany Bruselu.
"Z finančného hľadiska sa situácia rozhodne zlepšuje," povedal Andrew Zoryk z poradenskej spoločnosti Accenture. "Či to však znamená základnú zmenu, alebo iba cyklickú, tak to je otázka," dodal.
Že však dochádza k zotavovaniu, na to poukázali výsledky niektorých oceliarskych koncernov v poslednom období. Rakúska oceliarska firma Voestalpine v novembri označila svoje polročné výsledky za "najlepšie od Lehman Brothers". Investičná banka skrachovala v septembri 2008, čo viedlo k nástupu finančnej krízy vo svete.
Najväčší producent ocele na svete ArcelorMittal zasa v novembri zverejnil výsledky za 3. kvartál a uviedol, že dosiahol najvyšší zisk z európskych prevádzok od roku 2014. Okrem toho, nemecká oceliarska spoločnosť Salzgitter, druhá najväčšia v krajine, oznámila najlepšie výsledky za deväť mesiacov od roku 2008.

Zdroj: TASR