kzsZamestnávanie cudzincov z krajín mimo Európskej únie (EÚ) ako reakcia na nedostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov na Slovensku a užšia spolupráca podnikov so strednými a vysokými školami. Aj o tom diskutovali v stredu zástupcovia firiem združených vo Fóre centier podnikových služieb (Business Service Center Forum, BSCF). Cieľom konferencie, ktorá sa uskutočnila v Bratislave pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, bolo upozorniť aj na rastúcu dôležitosť sektora podnikových služieb na Slovensku, ktorý v súčasnosti zamestnáva takmer 31 000 pracovníkov.


Predseda BSCF Gabriel Galgóci upozornil na to, že ak si chce Slovensko udržať konkurencieschopnosť na globálnom trhu, musí hľadať riešenia, ktoré by pritiahli zahraničných expertov na Slovensko. "Dostupnosť vysokokvalifikovanej, flexibilnej a jazykovo nadštandardne vybavenej pracovnej sily je primárnou motiváciou centier podnikových služieb pôsobiť na Slovensku. Aktuálna situácia na trhu práce s narastajúcim nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily nás v záujme kontinuálneho rozvoja núti vo väčšej miere zvažovať aj alternatívu zamestnávania cudzincov," poznamenal.
Pozíciu Slovenska v rámci atraktivity pre zahraničných investorov priblížil Joseph Quinlan z centra pre transatlantické vzťahy na americkej Univerzite Johna Hopkinsa. "Myslím si, že krajina vašej veľkosti spojená s EÚ môže byť veľkým hráčom," skonštatoval. V prieskume globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra sa podľa údajov zo septembra 2017 umiestnilo Slovensko na 59. mieste. Quinlan zároveň podotkol, že v Európe sú niektoré z podnikateľsky najprístupnejších krajín sveta, pričom Slovensko skončilo v tomto rebríčku na 39. pozícii a Česká republika na 30. mieste.
Globálny boj o talenty je podľa Quinlana závažný problém, ktorý má potenciál ovplyvniť ekonomiku štátov. "Hľadanie ľudského talentu je veľká téma vo všetkých krajinách, v Spojených štátoch, v Číne, dokonca aj v Indii," zdôraznil s tým, že rozvoj ľudského kapitálu doma i v zahraničí bude veľmi dôležitý pre ekonomiku.
BSCF funguje v rámci Americkej obchodnej komory v SR (AmCham) a združuje spoločnosti, ktoré na Slovensku prevádzkujú centrá zdieľaných služieb (Shared Service Center, SSC) alebo poskytujú externé služby (Business Process Outsourcing, BPO). SSC realizuje špecifické interné procesy, medzi ktoré patria napríklad finančné služby, účtovníctvo a IT podpora. BPO je externý poskytovateľ služieb v oblasti podnikových procesov a s nimi spojených zodpovedností pre tretie strany.

Zdroj: TASR