sdvKlub 500, združenie vlastníkov a spoluvlastníkov podnikov zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov, bude vždy podporovať rozvoj odborného školstva na Slovensku. Uviedol to predseda Klubu 500 Vladimír Soták v reakcii na minulotýždňovú tlačovú besedu Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR ohľadom systému duálneho vzdelávania (SDV).


Už v minulosti sa predstavitelia Klubu 500 pokúšali podľa Sotáka nájsť komunikačnú platformu na tému duálneho vzdelávania s predstaviteľmi zamestnávateľských a stavovských organizácií, s predstaviteľmi vyšších územných celkov a, samozrejme, s predstaviteľmi ministerstva školstva.
"Klub 500 vyzýva všetkých, ktorí majú možnosť akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť vytvorenie podmienok pre mladú generáciu v oblasti duálneho a odborného vzdelávania, aby začali komunikovať, nakoľko bez komunikácie, bez komunikácie s tými, ktorí investovali, investujú a sú pripravení investovať svoje peniaze do mladej generácie - do svojej budúcnosti, do našej budúcnosti, nebudeme nikdy úspešní," zdôraznil Soták.
"Je pravdepodobné, že vyčlenené prostriedky vrátime EÚ, je možné, že minieme ďalšie prostriedky, ktoré ležia na stole a ktoré je treba minúť, keďže tam ležia. Akúkoľvek sumu, ktorú na základe dnešnej platnej legislatívy minieme, prerozdelíme alebo čokoľvek s ňou urobíme nepovedie k dosiahnutiu tých cieľov, ktoré chceme dosiahnuť. Hovorím o tom ako predstaviteľ spoločnosti, ktorý spolu so svojimi kolegami dokázal zachovať a naďalej rozvíjať odborné vzdelávanie na veľmi vysokej úrovni. Nebuďme samoľúbi a učme sa od tých, ktorí v minulosti aj dnes boli a sú úspešní," dodal predseda Klubu 500.
Predstavitelia ZAP SR a zástupcovia slovenských automobiliek vo štvrtok (9.11.) na tlačovej konferencii uviedli, že do systému SDV sa musí do roku 2020 zapojiť 12.000 žiakov, inak je ohrozená konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Podľa ZAP SR za dva roky fungovania je do systému zapojených 2508 žiakov, 200 zamestnávateľov a 70 škôl. Aj napriek uvedeným číslam boli podľa ZAP očakávania zavedenia SDV ambicióznejšie.
"Chceme vyzvať vládu, kompetentné ministerstvá, vyššie územné celky, ako aj novú ministerku školstva, vedy, výskumu a športu Martinu Lubyovú, aby venovali zvýšenú pozornosť potrebám budovania systému duálneho vzdelávania ako zatiaľ jediného systémového prvku reformy školstva," zdôraznil minulý týždeň prezident ZAP SR Juraj Sinay.

Zdroj: TASR