akgSpoločnosť ABB oznámila akvizíciu GE Industrial Solutions, ktorá má svoje aktivity vo viac ako 100 krajinách. GE Industrial Solutions sídli v americkom meste Atlanta a v celosvetovom meradle zamestnáva približne 13 500 pracovníkov.

GE Industrial Solutions sa v rámci skupiny General Electric (GE) venuje elektrifikačným riešeniam s ročnými tržbami (2016) zhruba na úrovni 2,7 miliardy USD. Táto akvizícia má priniesť úspory približne 200 miliónov USD ročne vďaka synergii nákladov v priebehu piatich rokov. ABB zaplatí za GE Industrial Solutions 2,6 miliardy USD.
“Kúpou GE Industrial Solutions posilňujeme našu pozíciu č. 2 na globálnom trhu s elektrifikáciou a ďalej tým rozširujeme náš prístup na severoamerický trh,” uviedol výkonný riaditeľ ABB Ulrich Spiesshofer. “Spoločne s GE plánujeme vytvoriť dlhodobý strategický dodávateľský vzťah, ktorý prinesie významnú hodnotu pre našich akcionárov.”

“Táto kombinácia spája dve globálne jednotky so širokou ponukou elektrických ochrán a komponentov pre distribučné riešenia,” uviedol výkonný riaditeľ GE John Flannery. “ABB si cení našich pracovníkov a naše skúsenosti. GE vyťaží z tejto transakcie vďaka rozšíreniu strategického dodávateľského vzťahu s ABB a vzájomnej spolupráci.”

GE Industrial Solutions bude začlenená do divízie ABB Produktov pre elektrifikáciu (EP), čoho výsledkom bude spoločné globálne portfólio a ucelená ponuka produktov a riešení pre našich severoamerických a tiež globálnych zákazníkov. Tí môžu lepšie využívať inovatívne technológie ABB a digitálnu ponuku ABB AbilityTM doplnenú o riešenia GE Industrial Solutions a prístup na nové trhy. V akvizícii je tiež zahrnutá klauzula o dlhodobom práve na používanie značky GE. Spoločnosť ABB ponechá manažment GE Industrial Solutions, aby mohol ďalej stavať na svojich skúsenostiach. Po ukončení transakcie sa táto akvizícia síce negatívne prejaví na prevádzkovej marži EBITA divízie EP, ABB sa však zaväzuje vrátiť EP do cieleného rozpätia 15-19 % počas roku 2020.

“Táto akvizícia posilní našu pozíciu na trhu s výrobkami pre elektrifikáciu v severnej Amerike aj globálne. Tešíme sa na spoluprácu s GE Industrial Solutions, jej zákazníkmi a partnermi a možnosť vytvárať spoločne nové príležitosti na tomto vysoko atraktívnom a kľúčovom trhu pre našu divíziu,” povedal k oznámenej akvizícii riaditeľ divízie EP Tarak Mehta.

Divízia EP v rámci skupiny ABB dodáva každý deň svojim zákazníkom na celom svete viac ako 1,5 milióna výrobkov. Ponúka ucelené portfólio NN a VN inteligentných a spoľahlivých produktov a riešení od rozvodne až po zástrčku.

Vzhľadom na transakciu sa spoločnosť ABB rozhodla pozastaviť nedávno oznámený program na spätné odkúpenie akcií. Akvizícia by mala byť po odsúhlasení všetkých regulatórnych orgánov ukončená v 1. polroku 2018.

TEXT ABB FOTO GE Industrial Solutions