dvsV septembri nastúpilo do školských lavíc v rámci systému duálneho vzdelávania 1370 prvákov v 58 stredných odborných školách. Ich počet vzrástol oproti minulému roku o 27 percent. Najviac prvákov, a to 381, je v Žilinskom kraji, za ním nasleduje Trenčiansky kraj s 294 žiakmi. Informuje o tom Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV).


Žiaci sa začali pripravovať na svoje budúce povolanie v odboroch ako mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, nástrojár, obrábač kovov, pracovník marketingu, stolár, kuchár, obchodný pracovník, klampiar, železničiar, obuvník, lakovník, karosár, agromechanizátor – opravár a mnohé ďalšie. Praktickú časť výučby absolvujú u 156 zamestnávateľov, ktorí tím najlepším po skončení štúdia ponúknu pracovné miesto.
"Zamestnávatelia hľadajú tisíce kvalifikovaných pracovníkov na rôzne pracovné pozície. Teší nás narastajúci záujem žiakov o duálne vzdelávanie. Je to znak toho, že si samotní mladí ľudia vo veku 14 až 15 rokov uvedomujú potrebu získať vzdelanie a prax v žiadaných odboroch na trhu práce," uviedol riaditeľ ŠIOV Michal Bartók. Ako dodal, nárast záujmu žiakov je výsledkom vzájomnej spolupráce so zamestnávateľmi, školami, stavovskými a profesijnými organizáciami i vyššími územnými celkami.
V tomto školskom roku je v systéme duálneho vzdelávania pre žiakov prvého ročníka otvorených 51 študijných a učebných odborov v 58 stredných odborných školách. Praktické vyučovanie im na základe zmluvy o duálnom vzdelávaní a učebnej zmluvy poskytuje 156 zamestnávateľov. K dispozícii majú trojročné a štvorročné učebné a študijné odbory.

Zdroj: TASR