ekonomika1Priemysel zaznamenal v marci 2023 medziročný pokles tržieb o 0,5 %, čím zotrval v záporných hodnotách už tretí mesiac po sebe, dynamika poklesu sa však spomalila.

Najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky evidovalo pokles tržieb vo väčšine zo 16 odvetví1. Celkové hodnoty najvýznamnejšie ovplyvnilo zníženie tržieb v dodávke elektriny a plynu o 41,2 %, ako aj vo výrobe z gumy a plastu o 11,6 %. Naopak, tržby priemyslu podržal najmä štvrtinový rast tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov (o 27,4 %) a mierny medziročný nárast vo výrobe strojov o 6,4 %.

Aj vo vybraných trhových službách v marci 2023 zaznamenali pokles tržieb o 10 %, nižšie hodnoty ako pred rokom evidujú už tretí mesiac za sebou. Výsledok ovplyvnili najmä viac ako tretinové (o 35,7 %) zníženie tržieb podielovo rozhodujúcich administratívnych a iných obchodných činností. Výraznejšiemu poklesu zabránil rast tržieb v činnostiach v oblasti nehnuteľností a v architektonických a inžinierskych činnostiach. Tržby v objemovo menej významných činnostiach cestovných kancelárií opäť rástli najviac, a to o vyše 50 %, za hodnotami dosiahnutými pred pandémiou však naďalej výrazne zaostávali.

Podnikom dopravy a skladovania v marci 2023 medziročne klesli tržby o 5,4 % a po viac než roku sa prepadli do záporných hodnôt. Dôvodom bol predovšetkým pokles tržieb objemovo najvýznamnejších zložiek – pozemná doprava vrátane dopravy potrubím klesla o 11,9%, po dlhom období rastov sa útlm prejavil aj v skladových a pomocných činnostiach, ktorých tržby klesli o 2,8 %.

Informačné a komunikačné činnosti si aj v marci 2023 udržali dvojciferné medziročné navýšenie tržieb, aktuálne o 11 %, čo z neho robí odvetvie s najstabilnejším dlhodobým rastom. Najvýraznejší podiel na celkovom pozitívnom výsledku malo objemovo najsilnejšie počítačové programovanie s medziročným navýšením tržieb o 11,8 % a o niečo menšie telekomunikácie s rastom o 10,7 %.

Tržby v stavebníctve dosiahli medziročný pokles o 3,1 % a po dvoch


Vývoj v marci 2023 v porovnaní s februárom 2023

Po očistení od sezónnych vplyvov medzimesačne tržby vzrástli v 4 z 5 sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v informačných a komunikačných činnostiach o 1,4 %, a vo vybraných trhových službách o 1,3 %. Tržby v priemysle sa zvýšili o 0,5 % a v doprave a skladovaní o 0,2 %. Stavebníctvu, ako jedinému, tržby medzimesačne klesli o 5,6 %.

Vývoj za prvé tri mesiace roku 2023

V súhrne za prvý štvrťrok 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac vzrástli v informačných a komunikačných činnostiach o 11,1 %. Rast zaznamenali aj stavebníctvo o 7,6 % ako aj doprava so skladovaním o 4,4 %. Naopak, súhrnný medziročný pokles tržieb dosiahli vybrané trhové služby o 9,3 % a priemysel, v ktorom za prvý štvrťrok klesli tržby o 2,2 %.

Graf Priemyselna Produkcia 03 2023 SK

Text: Tibor Šuľa podľa ŠÚ SR
Foto: archív
Graf: ŠÚ SR