energieMinisterstvo hospodárstva (MH) SR spolu s vládou SR intenzívne rieši pomoc s vysokými cenami energií pre domácnosti, verejný sektor a podnikateľské subjekty na Slovensku.


V novembri 2022 MH SR po schválení navýšenia rozpočtu pre rok 2022 a po rokovaní so zástupcami zamestnávateľov a podnikateľov vyhlásilo prvú výzvu vo výške 40 mil. eur na pomoc v boji s vysokými cenami energií pre energeticky náročné podniky,  Rrezort hospodárstva v závere vlaňajška vyhlásil výzvu v zmysle schémy pomoci 2.1 Dočasného krízového rámca Európskej komisie (EK), a to pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť. O kompenzácie mohli požiadať podniky, ale i verejný sektor, ako sú samosprávy, dôchodcovské správcovské spoločnosti (DSS) či občianske združenia. Žiadosť mohli podať veľké a energeticky náročné podniky, pričom vyhlásenie výzvy, spracovanie, ako i vyplatenie kompenzácii rezort zrealizoval do konca roku 2022, Uvádza sa v stanovisku MH SR, ktoré reagovalo na informácie, ktoré zverejnili na tlačovej besede zamestnávatelia a podnikatelia.
 

Dňa 23. decembra 2022 bola na notifikáciu EK zaslaná ďalšia schéma pomoci tzv. 2.4 v zmysle Dočasného krízového rámca EK. Doteraz poskytnutá pomoc prebehla rýchlo a efektívne a ministerstvo intenzívne pracuje na príprave ďalších výziev. O všetkých možnostiach pomoci pre rok 2022 i 2023 zároveň rezort diskutoval spolu so zástupcami zamestnávateľov a podnikateľov a uprednostňuje ďalej diskusiu o možnej pomoci pri rokovacom stole pred medializáciou.

"Rezort hospodárstva aj vďaka schválenému rozpočtu na rok 2023 pokračuje v prípravách kompenzácií pre podnikateľov i v tomto roku. Už 5. januára ministerstvo ohlásilo pokračovanie pomoci v zmysle schémy pomoci 2.1, ktorá vychádza z Dočasného krízového rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine. Vyhlásenie výzvy plánuje rezort vo februári 2023, pričom uvedená výzva bude rozšírená aj o pomoc menším odberateľom elektriny mimo domácností s celkovým ročným odberom elektriny za predchádzajúci rok najviac 30 000 kWh a odberateľom plynu mimo domácností s celkovým ročným odberom plynu za predchádzajúci rok najviac 100 000 kWh, ktorí splnia podmienky výzvy. Vzhľadom na vývoj situácie rezort zvažuje navýšenie mesačných limitov na prvý štvrťrok 2023 a svoje rozhodnutie v krátkej dobe zverejní. Pripomíname, že výzva sa nebude týkať iba malých a stredných podnikov, o uvedenú pomoc môžu požiadať všetky – i veľké - podniky," konštatovalo v stanovisku MH SR.

Schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 umožní ministerstvu pokračovať taktiež v kompenzáciách pre energeticky náročné firmy. O kompenzácie tak budú môcť opäť požiadať oprávnené energeticky náročné podniky, ktoré spĺňajú kritériá ustanovené zákonom č. 309/2009 Z. z. a vyhláškou ministerstva č. 106/2019 Z. z. Výzva bude štandardne zverejnená na prelome mesiacov marec/apríl.

MH SR taktiež pripravuje i ďalšiu pomoc podľa Dočasného krízového rámca. Ide o schému pomoci v zmysle časti 2.4, ktorá bola zásadne zmenená Európskou komisiou v polovici novembra. Uvedenú schému rezort prepracoval v krátkom čase a ešte 23. decembra 2022 zaslal na notifikáciu EK. Na Slovensku tak budeme mať k dispozícii ďalší nástroj na zmiernenie dopadov vysokých cien energií  na priemysel. Využitie tohto rámca bude závisieť od disponibilných rozpočtových zdrojov a dohody so zamestnávateľskými zväzmi a združeniami. Pri príprave uvedenej schémy ich MH SR požiadalo aj o spoluprácu, no doteraz neobdržalo od zamestnávateľských zväzov potrebné informácie.

MH SR pri príprave jednotlivých foriem pomoci intenzívne sleduje vývoj situácie na trhoch s cenami energií, spracováva pripomienky, ktoré priebežne dostáva a vecné podnety zapracováva. Zároveň však rezort pripomína, že konať môže iba v medziach zákona a pravidiel Európskej únie a Dočasného krízového rámca a v rámci možností schváleného štátneho rozpočtu. Taktiež upozorňujeme, že rezort vie vyplácať kompenzácie iba spätne po uzavretí mesiaca na základe účtov, čo zároveň zabraňuje špekulatívnym kompenzáciám.


Text: Tibor Šuľa
Foto: archív