SLOVLOG 15 horizont logoDo akej miery zamiešala karty v logistike pandémia a extrémne vysoká inflácia? Čo vyššie ceny za energií spôsobili s plánovanými investíciami a inováciami? Aj o tom bude reč na 15. ročníku logistického kongresu SLOVLOG, ktorý sa bude konať v tradičnom čase, a to 24. a 25. novembra 2022 v priestoroch hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave.

V týchto dňoch sú na webe www.slovlog.sk, ako aj na sociálnych sieťach postupne odhaľované mená rečníkov a na plné obrátky beží registrácia účastníkov. Organizátorom najväčšieho logistického podujatia jesene je spoločnosť ATOZ Group a časopis Systémy Logistiky je už tradičným mediálnym partnerom kongresu.

Posvietime na náklady v logistike

Do pandémie platilo, že náklady sa dali znižovať v mnohých oblastiach. Od roku 2021 však dramaticky rastú ceny energie a materiálových vstupov, prepravy, mzdy či výdavky na opravy či strategické investície. Čo sa dá robiť? Do akej miery pomôže automatizácia, robotizácia a digitalizácia obmedziť rast nákladov, a to aj v automotive? Kongres SLOVLOG si posvieti aj na tieto otázky.

„Asi nie je prekvapením, že sme si pre tento ročník SLOVLOGu vybrali tému nákladov. Žijeme v dobe, ktorá výrazným spôsobom zmenila a mení všetky vstupné náklady, či už sa jedná o logistiku, alebo výrobu. Inflácia a stúpajúce ceny energií diktujú postpandemickú náladu. Minulý rok došlo k zvýšenému tlaku na logistiku následkom meškania dodávok a hromadeniu kontajnerov. Kde hľadať efektívne, lacnejšie, ale pritom kvalitné riešenia, sú práve témy, ktorými sa SLOVLOG zaoberá v tomto roku už druhýkrát,“ hovorí Tatiana Koššová, country manager spoločnosti ATOZ Group pre Slovensko, podľa ktorej sú menované témy tak pálčivé, že sa rozhodli uskutočniť SLOVLOG po siedmich mesiacoch opäť.

„Rekordný počet účastníkov ukázal enormný záujem a obrovskú chuť stretávať sa. Reflektujeme potrebu ľudí z oblasti logistiky dozvedieť sa nové trendy a vízie spojené s nákladmi. Jednoducho, potrebujeme si posvietiť na náklady práve teraz,“ dodáva Tatiana Koššová s tým, že stále sa dajú lepšie nastaviť procesy v logistike a supply chain tak, aby sa našli rezervy a vylúčila sa neefektívnosť.

Postrach menom inflácia

Do akej miery je vlastne inflácia postrachom pre logistiku? A ako sa vyvíjajú inflačné očakávania? Aj na tieto otázky prinesie odpovede vo svojom úvodnej reči Michal Horváth. Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska, ako aj riaditeľ odboru ekonomických a menových analýz, sa bude venovať vo svojej prednáške aj vplyvu inflácie na správanie ľudí a firiem. Prezentácia poskytne navyše aktuálny pohľad na nálady a očakávaný vývoj v ekonomike na Slovensku a vo svete. Odborník na ekonomiku Michal Horváth preskúma aj detaily inflačného vývoja a rozoberie faktory, ktoré infláciu v poslednom období poháňajú.

Na kongrese SLOVLOG nebude chýbať pestrý sprievodný program vrátane inšpiratívnych panelových diskusií. Hneď prvá z nich sa bude venovať faktorom, ktoré roztáčajú inflačnú špirálu. Veľké množstvo peňazí ďalej povzbudzuje rast cien, respektíve nákladov, a to aj v odboroch, pri produktoch a službách, kde by to už nutné nebolo. Čo sa dá v tejto situácii robiť?

Len „rezať“ náklady nepôjde. Je však možné pristúpiť k „mitigačným opatreniam“, teda zmierňovať ich rýchle zvyšovanie? Aj na tieto otázky budú hľadať odpovede v rámci inšpiratívnej diskusie profesionáli zo sveta logistiky ako napríklad Svetozár Rohoň (Contera), Vladimír Vlha (108 Agency), Péter Vörös (HOPI SK) či Martin Urban (Jungheinirch SK). Moderátorkou panelu bude Lenka Buchláková (TA3).

Inovovaný BizLOG pre jednoduchšie plánovanie stretnutí

Počas obeda čakajú na účastníkov logistického kongresu už klasické a obľúbené desaťminútové „speed-datingové“ stretnutia BizLOG. Ide o ideálny spôsob stretnutia zákazníkov a dodávateľov na neutrálnej pôde, kde obe strany rýchlo zistia, či má zmysel rozvinúť rokovania do konkrétnejšej podoby. Mimochodom, po prvýkrát budú účastníci môcť vybrať stretnutia.

„Je to na základe spätnej väzby od účastníkov kongresu, ktorí hľadajú nových dodávateľov. Všetci sa totiž zhodli na tom, že práve kongres ako SLOVLOG je ideálnou príležitosťou, kde ich stretnúť. Skôr mohli vyberať len partneri, s kým sa majú záujem stretnúť. Teraz už budú môcť aj účastníci – rezervačný systém je spojený s profilmi partnerov, kde sa môžete oboznámiť bližšie s ich službami,“ dodáva Terézia Radková, project manager spoločnosti ATOZ Group.

Workshop AUTOLOG: Zameranie na logistiku v automobilovom priemysle

Po obedňajšej prestávke sa otvorí workshop AUTOLOG. V rámci ďalšej panelovej diskusie sa bude hovoriť nielen o automotive, ale aj o jeho permanentnej transformácii a o rôznych vplyvov na logistiku. V médiách sa už dlho uvádza, že automobilový priemysel stojí na križovatke a čoraz častejšie sa hovorí o batériových vozidlách. V automotive je však o ceste z rázcestia podľa expertov už dávno rozhodnuté. Aspoň v Európe totiž podľa nich prevážila elektromobilita s využitím akumulátorov.

V rámci diskusie však odznejú aj iné názory, ako napríklad to, že nejde o „definitívnu cestu“. Sú tu takzvané múdre palivá, ktoré by umožnili uhlíkovo neutrálnu prevádzku spaľovacích motorov. Mimochodom, ďalšiu cestu predstavuje vodík a palivové články. A tieto výzvy sa dotýkajú iba technológie a typu pohonov ci paliva. Existujú však ďalšie nejasnosti, ktoré súvisia s budúcim odbytom áut, životným štýlom ľudí, autonómnym riadením a robotickými dopravnými prostriedkami, nárokmi regulátorov, stabilitou dodávateľských reťazcov, výrobnými nákladmi, dostupnosťou energií a kľúčových surovín alebo konkurenciou z iných trhov. A aj o týchto témach budú hovoriť účastníci panelovej diskusie.

Workshop INOLOG: Najinovatívnejšie prípadové štúdie v logistike

V neskorých popoludňajších hodinách sa účastníci môžu tešiť na workshop INOLOG. Prednášajúci sa zamerajú na najinovatívnejšie projekty v logistike, ktoré nešetria len čas, ale aj peniaze. Jasný dopad pandémie koronavírusu na človeka, v prípade firiem teda na zamestnancov, urýchlil totiž implementáciu automatizovaných a robotizovaných logistických procesov. Miniloady, shuttle systémy, AGV, AMR, strojové učenie, drony, platooning, autonómni kuriéri. Už teraz, takmer po pandémii navyše už cítiť tlak na tieto typy technologických inovácií.

Účastníci logistického kongresu opäť ukážu na konkrétnych príkladoch, že budúcnosť jednoznačne patrí digitalizácii a robotizácii tak vo výrobe, ako aj v logistike. Aký rýchly bude tento prerod a zostane na jeho konci nejaké miesto pre človeka? Nuž, odpovede prinesie práve INOLOG.

Možnosti pre nové kontakty

Po skončení tradičného kongresového programu vás čaká Logistický Business Mixer, mimoriadne obľúbený vrchol kongresového dňa. Je to totiž ideálne miesto nielen na relaxáciu, ale aj na nadviazanie nových obchodných kontaktov či posilnenie už tých existujúcich. Môžete sa tešiť na pivnú degustáciu od Plzenského Prazdroja, ale aj na miešané drinky od spoločnosti Karloff (Tatra Tea), skvelú živú hudbu a mnoho ďalšieho.

Zaujímavá exkurzia – logistika v praxi

Na druhý kongresový deň sa opäť uskutoční exkurzia v rámci programu SEELOG, ktorého cieľom je predstaviť „logistiku v praxi“ a sprostredkovať informácie o zaujímavých projektoch na Slovensku. Organizátori už čoskoro prezradia, kam sa pôjde tentokrát. Len pre zaujímavosť pripomenieme, že na jar účastníci kongresu navštívili mrazený sklad firmy HOPI SK v Maduniciach a distribučné centrum Tesco v Galante.

Kongres sa stretáva s veľkým záujmom zo strany partnerov, ktorých sú už desiatky, aj účastníkov, ktorí sa registrujú na www.slovlog.sk/registracia. Samozrejme, registrácia je ešte stále možná. Pre bližšie informácie o registrácii či o aktuálnom vývoji programu sledujte webovú stránku www.slovlog.sk a registrujte sa aj k odberu newslettera SLOVLOGu. Ako každoročne, je vstup na celý kongres pre užívateľov logistických služieb zdarma.

Podrobný program, aktuality a registrácia na kongres: www.slovlog.sk

Text: Tibor Šuľa

Foto: archív