zahranicnyobchodSlovenský export aj import v auguste zrýchlil medziročný rast, druhýkrát v tomto roku prekonal hranicu 30 %

Celkový vývoz ovplyvnila najmä vyššia hodnota vyvezených motorových vozidiel, elektrického prúdu a ropných výrobkov. K zvýšeniu dovozu tovaru na Slovensko prispela najmä medziročne vyššia hodnota nakupovaných častí a súčastí vozidiel, elektriny a zemného plynu. Nárast zahraničného obchodu súvisí aj s vyššími cenami týchto komodít.

Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v auguste 2022 podľa predbežných výsledkov1) hodnotu 8,3 mld. eur, pri medziročnom raste o 30,3 %. Rast vývozu pokračuje už jedenásty mesiac a aktuálne bol druhý najvyšší za toto obdobie. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil približne rovnakým tempom, a to o 30,7 % na 8,4 mld. eur. Medziročný nárast hodnoty dovozu tak pokračuje plynule od februára minulého roka. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 158,2 mil. eur (o 54,6 mil. eur väčší deficit ako v auguste 2021). Všetky ukazovatele vykazované v eurách sú v bežných cenách vrátane hodnoty služieb spojených s dodaním tovaru na hranicu vyvážajúcej krajiny2). Ilustračný obrázok – graf
Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo medziročný nárast v auguste tohto roka deväť z nich, pričom rasty dosahovali od 7 % až po 164 %. Najvýznamnejší vplyv na rast celkového exportu mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu – Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 29,4 %. Bol to najvyšší rast v tejto triede od mája 2021, kedy však bolo výrazné medziročné zvýšenie v dôsledku prepadov v období prvej vlny koronavírusu. K celkovému rastu hodnoty slovenského exportu prispel aj vyše dva a pol násobný nárast (o 163,9 %) v triede – Minerálne palivá (SITC 3), kam o. i. patrí vývoz elektrického prúdu, výrobkov z ropy a pod.

V štruktúre dovozu vykázalo z desiatich tried medziročný nárast osem z nich, pohybovali sa od 2 % do 89 %. Rovnako ako pri exporte aj rast pri dovoze najvýznamnejšie ovplyvnil vyšší import strojov a prepravných zariadení, ktorých hodnota medziročne vzrástla o 29,9 %. Vyššiu dynamiku celkového dovozu ovplyvnila aktuálne tretia objemovo najväčšia položka v dovoze – minerálne palivá, medzi ktoré patrí dovoz zemného plynu, ropy a elektrickej energie. Výrazné rasty pokračujú plynule už od apríla minulého roka. Aktuálna hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne vyššia o 89 %. Dovoz minerálnych palív mal aktuálne takmer dvojnásobne vyššiu hodnotu ako v auguste 2021 a trojnásobne vyššiu ako v roku 2020.
Sezónne očistené údaje zahraničného obchodu

Po sezónnom očistení údajov3) v auguste 2022 celkový vývoz tovaru dosiahol hodnotu 9 mld. eur, pri medziročnom raste o 27,1 %. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 26,9 % na 8,8 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 173,3 mil. eur (o 49,2 mil. eur väčšie ako v auguste 2021).
Vývoj za osem mesiacov 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021

Za prvých osem mesiacov tohto roka hodnota tovarov medziročne vzrástla pri vývoze o 16,7 % na 66,8 mld. eur a pri dovoze o 24 % na 68,7 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 1,9 mld. eur. Za rovnaké obdobie minulého roka pritom bolo aktívne v objeme viac ako 1,8 mld. eur

Vývoz do členských štátov EÚ4) v januári až auguste 2022 oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 18,9 % a z celkového vývozu tvoril podiel 80,8 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 63,2 % a medziročne vzrástol o 20,3 %.

Vývoz do nečlenských krajín EÚ v januári až auguste 2022 oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástol o 8,3 % a z celkového vývozu tvoril podiel 19,2 %. Dovoz z nečlenských krajín EÚ sa na celkovom dovoze podieľal 36,8 % a medziročne vzrástol o 30,8 %.

Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 56,6 % na celkovom vývoze a 43,7 % na celkovom dovoze.
Text: Tibor Šuľa podľa ŠÚ SR
Foto: archív