Európska komisia

Európska komisia (EK) schválila 15. júla na podporu vodíkového priemyslu až 5,4 miliardy eur.

Komisia dúfa, že tak podporí európsku ekonomiku aj jej konkurencieschopnosť. Projekt spoločne financujú Francúzsko, Nemecko a ďalších 13 krajín EÚ, vrátane Českej republiky a Slovenska.

Pomocou nástroja s názvom IPCEI Hy2Tech chce komisia prilákať ďalších 8,8 miliardy eur na investíciách od súkromného sektora. "Vodík má obrovský budúci potenciál. Je nevyhnutný pre diverzifikáciu energií a pre ekologickú transformáciu," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton zdôraznil, že by sa firmy z EÚ takto mohli stať lídrami vo vodíkovom priemysle.

Dvadsaťsedmička dala v posledných rokoch zelenú spoločne financovaným projektom v oblasti batérií, mikroelektroniky a infraštruktúry. Príslušné programy označila za dôležité projekty spoločného európskeho záujmu (IPCEI).

Na 41 projektoch sa bude podieľať celkom 35 podnikov, vrátane firiem Alstom, Ansaldo, Bosch, Daimler, Enel, Fincantieri, Orsted a Plastic Omnium. Projekty sa budú týkať výroby vodíka, palivových článkov, skladovania, prepravy a distribúcie vodíka a aplikácií pre koncových užívateľov, najmä v odvetví mobility.

Text: Tibor Šuľa

Foto: archív