vmsSpoločnosti Vývoj Martin a MSM Banská Bystrica zo slovenskej skupiny MSM Group sa spájajú. TASR o tom informoval Michal Krajčír, managing director W.R.P.R. Zlúčením podľa neho vzniká silný medzinárodný hráč, ktorý dokáže vyrábať kontajnery pre potreby armády, záchranné zložky, ale aj pre civilný segment podľa najprísnejších požiadaviek NATO.


"V dnešnom svete je mnoho výrobcov komerčných ISO kontajnerov. Ale existuje iba niekoľko takých, ktorí dokážu kontajnery vybaviť modernou technikou zodpovedajúcou náročným NATO požiadavkám či požiadavkám krízového riadenia. Práve Vývoj Martin sa môže splnením týchto náročných kritérií pýšiť," vysvetlil výkonný riaditeľ Vývoj Martin Michal Dojčan s tým, že spojenie s banskobystrickou MSM je prirodzeným vyústením dlhoročnej spolupráce oboch firiem.
Vývoj Martin sa už od roku 2010 špecializuje na vývoj, výrobu a zástavby ISO kontajnerov s vysokou pridanou hodnotou. Tradícia spoločnosti siaha do roku 1964, keď založili podnik ešte ako ZŤS Vývojový závod 010 (neskôr VVÚ Martin a v 90. rokoch premenovaný na súčasný názov). "Kontajnery, ktoré tu vyrábame, slúžia v oblastiach krízového manažmentu ako telekomunikačné dátové centrá, riadiace strediská, strediská operátorov radarového personálu, energocentrá, prípadne ako zázemie pre zasahujúci personál," uviedol Dojčan.
Kontajnery z dielne spoločnosti Vývoj Martin slúžia napríklad v Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR) a v Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ). "No mohli sme sa s nimi stretnúť aj počas súčasnej koronakrízy, kde boli použité ako odberné miesta a triážne strediská pred veľkými nemocnicami. Kontajnery dodáva Vývoj Martin aj priamo do NATO NCI Agency (Komunikačná a informačná agentúra NATO) či švédskym ozbrojeným silám, čo prináša jednu z najlepších referencií na svetovom trhu," doplnil Krajčír.
Od roku 2011 dodal Vývoj Martin viac než 150 kusov rôznych typov kontajnerov – od dátových centier, cez mobilné miesta spojenia, až po balisticky chránené poľné miesta velenia a riadenia. "Všetky kontajnery sú štandardne vybavené systémom ochrany zdravia pre prípad radiačného, chemického či biologického ohrozenia. Sú elektromagneticky odtienené a plnia najnáročnejšie vojenské či ergonomické štandardy. Certifikované sú aj na prevoz transportnými lietadlami C-5 Galaxy a C-130 Hercules. Zároveň prinášajú moderný dizajn a príjemné pracovné prostredie pre operátorov počas ich náročnej služby," dodal Krajčír.
Vývoj Martin poskytuje aj komplexný popredajný servis. "Zabezpečujeme celý životný cyklus dodaných produktov – od dodávok náhradných dielov cez školenia personálu do úrovne dielenských špecialistov až po generálne opravy," uzavrel Dojčan.

TEXT/FOTO TASR