geoweb mmTakmer 3,5 milióna eur investoval liptovskomikulášsky výrobca high-tech priemyslených adhezívnych komponentov GERGONNE SLOVENSKO do rozšírenia svojich výrobných a skladových priestorov.

Do dvoch rokov postupne príjme do svojho 100 členného pracovného tímu ďalších 40 zamestnancov.
„Ako darček k nášmu tohtoročnému 15. výročiu spustenia výroby sme si venovali zdvojnásobenie plochy výrobných a skladových priestorov, ktoré sme vybavili najmodernejšími výrobnými technológiami. Naše produkty využívajú okrem iných aj automobilky, elektrotechnický a strojársky priemysel,“ vysvetlil generálny riaditeľ Georgone Slovensko Igor Klein. Doplnil, že v súčasnosti sa ich sklady a výroba rozkladajú na ploche asi 9000 metrov štvorcových.

Nárazové objednávky
Pandémia koronavírusu v prvom polroku vlaňajška síce spoločnosti spôsobila prepad tržieb až o polovicu, v druhom polroku sa situácia v automobilovom priemysle výrazne zlepšila a priniesla so sebou zvýšený počet objednávok. Reakciou na ne bolo zamestnanie 20 ľudí z gastro sektoru, ktorý aj naďalej trpel a ostal poznačený koronavírusom. „Aby sme boli schopní promptne vykryť zvýšené požiadavky našich zákazníkov a zároveň pomohli ľuďom bez príjmu, prijali sme nových pracovníkov zamestnaných v hoteloch, reštauráciách a kaviarňach. Vďaka nim sme lepšie zvládli včas dodávať nárazové objednávky. Naše skúsenosti sú veľmi pozitívne a mnohí z nich nám ostali verní,“ uviedol personálny manažér GERGONNE SLOVENSKO Martin Stehura. Podľa neho ich spoločnosť patrí v regióne s dlhodobo nízkou mierou fluktuácie a silnou základňou stabilných zamestnancov. Tento trend im umožňuje napĺňať aj spolupráca so školami a univerzitami. „Momentálne spolupracujeme s Obchodnou akadémiou a Strednou odbornou školou polytechnickou v Liptovskom Mikuláši, z ktorých sme získali siedmich študentov - dualistov. Okrem toho máme partnerstvo aj so zahraničnými univerzitami, no momentálne stáže zabrzdila pandemická situácia. Po jej zlepšení budeme v týchto projektoch pokračovať,“ spresnil M. Stehura. Dlhodobá personálna stratégia ich spoločnosti sa od samého začiatku zameriava na mladých ľudí, duálne vzdelávanie je iba logickým pokračovaním tejto stratégie. Podľa štatistík až 41 percent zamestnancov kariérne postúpilo, to znamená, že neostávajú na jednej pozícii, ale v rámci firmy napredujú. V období pretrvávajúcej pandémie koronavírusu uviedla spoločnosť na trh nový, unikátny výrobok –antimikrobiálnu fóliu Coveresafe™, ktorá ničí až 99 percent vírusov a baktérií, má permanentnú antimikrobiálnu účinnosť aj voči vírusu SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Každú hodiny eliminuje 96 percent tohto víru.

Fólia proti baktériám
Coveresafe™ je výsledkom spolupráce materskej spoločnosti GERGONNE INDUSTRIE s inovatívnou francúzskou spoločnosťou Pylote. Antimikrobiálnu vrstvu fólie vyvíjali george WEBviac ako desať rokov a pandémia len urýchlila jej uvedenie na trh. „Coveresafe™ je bezpečný pre ľudí aj pre životné prostredie, dokonca je certifikovaný aj pre styk s potravinami. Ľahko sa aplikuje na rôzne druhy povrchov, ako sú stoly, pulty, zábradlia a je priezračná. Veľmi dôležitá je jej samočistiaca vlastnosť, ktorá je efektívna viac než štyri roky. Princíp, na ktorom pracuje, využíva revolučnú technológiu mikrosfér. Našim predpokladom je, že o pár rokov budú antimikrobiálne fólie predstavovať nový štandard hygieny dotykových plôch,“ vyjadrila sa manažérka predaja GERGONNE Zuzana Macíková. Ako ďalej dodala, do dnešného dňa nainštalovali na rôznych miestach už takmer 5000 metrov štvorcových tejto fólie. V rámci Slovenska chráni priestory nemocníc, ambulancií lekárov, reštauračných zariadení, hotelov ale aj škôl.
GERGONNESLOVENSKO pôsobí v L. Mikuláši od roku 2005, svoju výrobu spustila v marci 2006. Je dcérskou spoločnosťou francúzskej firmy GERGONNE INDUSTRIE, pôsobiacej na trhu vyše 50 rokov ako výrobca technických obojstranných lepiacich pások. GERGONNE SLOVENSKO dodáva svoje výroby pre 250 klientov v 18 krajinách a na piatich kontinentoch.

Text: Tibor Šuľa
Foto: autor