trreí blok

Tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) je pripravený do prevádzky a Úrad jadrového dozoru (ÚJD) môže s pokojným svedomím povoliť jeho spúšťanie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ sekcie hodnotenia bezpečnosti a kontrolných činností Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Peter Uhrík.


Úrad vo štvrtok vydal rozhodnutie o povolení uvádzania 3. bloku EMO do prevádzky. Zároveň vydal súvisiace povolenia na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom a na predčasné užívanie stavby.
„Môžem s uspokojením konštatovať, že sme po rozsiahlej inšpekcii, ktorá bola uskutočnená na jadrovom zariadení Mochovce 3, mohli skonštatovať na záver tohto protokolu, že zariadenie je pripravené do prevádzky,“ povedal Uhrík. ÚJD na tejto stavbe vykonal počas jej realizácie takmer 260 inšpekcií a má trvale v tejto lokalite piatich inšpektorov. Za celú dobu výstavby vydal ÚJD pre tretí blok elektrárne 4700 rozhodnutí.
Elektráreň je podľa Uhríka pripravená zvládať okrem udalostí, ktoré súvisia s prevádzkou aj mimoriadne udalosti. „Sú v nej inštalované aj úpravy a zariadenia, ktoré bolo treba realizovať po záťažových testoch a v súvislosti s udalosťou na jadrovej elektrárni Fukušima,“ uviedol Uhrík. Riaditeľ odboru jadrovej bezpečnosti Imrich Smrtník dodal, že elektráreň nie je pripravená iba technicky, ale aj personálne. TEXT TASR/jm