Vývoj cien vo výrobnej sféreCeny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vzrástli v januári oproti decembru o 0,4 %. Spotrebitelia zaplatili o 0,2 % menej za dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu a za priemyselné výrobky o 0,8 %,

informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).
V januári zdražela o 2,7 % výroba koksu a rafinovaných ropných produktov, ako aj chemických produktov o 1,9 %, Takisto sa zvýšila cena kovových výrobkov a konštrukcií o 1,4 %, ale aj výrobkov z gumy a plastu o 0,7 %. Zákazníci zaplatili viacej aj za elektrické zariadenia o 0,4 % a za počítače elektronické produkty o 0,3 %.
ŠÚ SR zistil, že v januári v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška, klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 0,3 %. Zlacnela taktiež priemyselná výroba o 2,9 %. Zvýšili sa ceny za ťažobné práce o 4,8 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,7 %, ale i čistenia odpadových vôd, odpadov o 3,3 %.
V priemyselnej výrobe klesli ceny koksu a rafinovaných ropných produktov o 28,1 %, kovov a kovových konštrukcií o 2,8 %. Lacnejšie boli taktiež počítačové, elektronické a optické výrobky o 2,3 %, chemické produkty o 2 %. Vzrástli ceny výroby elektrických zariadení o 6,5 %, výroby strojov a zariadení o 1,4 %,
Ceny priemyselných výrobcov na export v januári oproti decembru ostali na rovnakej úrovni. Zákazníci viacej zaplatili za vodné a stočné o 2,2 %, za ťažobné práce o 1 %, ale taktiež za priemyselné výrobky o 0,1 %. Zlacnela pre nich elektrina, plyn, para a studený vzduchu o 1,1 %.
„V januári v porovnaní s januárom 2020 exportné ceny klesli o 1,7 %. Až o 27 % sa prepadli ceny chemikálií a chemických produktov,“ konštatoval ŠÚ SR.

 

Text: Tibor Šuľa