Kybernetická bezpečnosťEurópska agentúra pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) vyzýva verejnosť, aby sa zúčastnila na verejnej konzultácii o návrhu európskeho systému certifikácie kybernetickej bezpečnosti v oblasti cloudových služieb (EUCS).

Tá je ďalším krokom v zavádzaní myšlienky spoločného cloudu do praxe. Informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) na svojom webovom sídle.
Vlani v októbri sa Slovensko prostredníctvom MIRRI pripojilo k deklarácii za vybudovanie cloudového úložiska Európskej únie (EÚ) s cieľom prepojiť kapacity verejného a súkromného sektora a vytvoriť tak dôveryhodnú, bezpečnú a konkurencieschopnú európsku alternatívu na trhu cloudových služieb. Pri využívaní tzv. cloudových služieb je EÚ stále do vysokej miery odkázaná na štáty mimo EÚ, kde sa dnes väčšina veľkokapacitných úložísk nachádza. S tým sa môže spájať množstvo problémov a bezpečnostných rizík.
ENISA – Európska agentúra pre kybernetickú bezpečnosť publikovala návrh certifikačnej schémy pre cloudové služby v Európe. Práve táto schéma by mala harmonizovať štandardy bezpečnosti na cloudovom trhu pre verejný aj súkromný sektor.
Samotná certifikačná schéma navrhuje otvorený prístup, tri úrovne zabezpečenia a možnosť kombinácie s inými certifikáciami, ktoré sú rovnako zamerané na cloudový trh a to bez ohľadu na typ alebo veľkosť poskytovateľov cloudových služieb. Schéma tak bude relevantná pre poskytovateľov cloudových služieb a zákazníkov vo všetkých odvetviach.
Do prebiehajúcej verejnej konzultácie sa môžete zapojiť do 7. februára prostredníctvom: ec.europa.eu.

 

Text: Tibor Šuľa podľa MIRRI

Foto: NBU