OFZSúčasná oceliarska kríza a potreba riešenia celosvetového problému nadmerných kapacít boli hlavnými témami videokonferencie Globálneho fóra pre nadmerné kapacity v oceliarskom sektore (GFSEC).

Zúčastnili sa jej ministri a zástupcovia priemyslu členských krajín fóra. Slovensko, ktoré patrí k zakladajúcim členom Globálneho fóra, zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Ján Oravec a viceprezident U. S. Steel Košice Miroslavom Kiraľvargom.
Štátny tajomník rezortu hospodárstva pripomenul, že oceliarsky priemysel patrí ku kľúčovým ekonomickým sektorom Slovenska. Na základe opakovaných žiadostí domáceho priemyslu Slovensko aktívne podporovalo hľadanie riešení problému nadbytočných výrobných kapacít a s tým spojených nadmerných dovozov a neférovej súťaže v obchode s oceľou. Predstavitelia jednotlivých štátov odsúhlasili spoločné vyhlásenie adresované lídrom G20, aby problematiku nadmerných kapacít opätovne zaradili do pracovného programu G20. Na rokovaní prijali správu o aktivitách Globálneho fóra, ktorá poskytuje výsledky monitorovania aktuálnej situácie v oceliarskom sektore - osobitne vývoj výrobných kapacít, dopytu a odbytu v jednotlivých krajinách. Obsahuje taktiež konkrétne politické odporúčania na znižovanie nadmerných výrobných kapacít oceliarskej výroby.
GFSEC vytvorili decembri 2016 na summite v Berlíne. Združuje 33 členských ekonomík - všetkých členov skupiny G20 a zainteresovaných členov OECD, ktoré v tom čase predstavovali približne 90 percent celosvetovej výroby a kapacity ocele. Cieľom GFSEC je zlepšiť komunikáciu a spoluprácu pri hľadaní riešenia problému nadmerných výrobných kapacít, vytvorenie mechanizmu pre zdieľanie informácií o vývoji svetových výrobných kapacít, ako aj o subvenčných opatreniach a iných formách štátnych podporných politík.

 

Text: Tibor Šuľa podľa MH SR