telekomObčania sú povinní umožniť telekomunikačným operátom dostať sa k svojim zariadeniam, aby mohli zabezpečiť ich údržbu alebo odstrániť poruchy. Vyplýva to zo stanoviska Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v súvislosti s druhou vlnou šírenia ochorenia COVID-19.

Podľa jeho vyjadrenia uvedená povinnosť vyplýva zo zákona. V prípade neumožnenia prístupu hrozí, že pri poruche alebo nízkej kapacite siete sa občania nebudú môcť dostať k dôležitým informáciám. Nedovolajú sa pomoci, nebudú môcť komunikovať so svojou rodinou a nebudú môcť pracovať alebo vzdelávať sa z domu.
Podľa RÚ telekomunikační operátori si musia plniť svoje zákonné povinnosti, pričom v súčasnej situácii zaznamenávajú nárast prevádzky v ich sieťach. Pre ľudí zabezpečujú často hlavné alebo jediné spojenie s okolitým svetom, keď museli zostať doma v rámci protiepidemických opatrení. RÚ zaznamenal prípady, že majitelia a správcovia nechceli vpustiť telekomunikačných operátorov do budovy alebo na pozemok aj napriek tomu, že používali ochranné prostriedky na zamedzenie šírenia COVID-19. Toto spôsobuje problémy telekomunikačným operátorom a v konečnom dôsledku všetkým občanom.

 

Text: Tibor Šuľa