volkawgenTrend priemyselnej produkcie na Slovensku klesol v septembri oproti augustu o 8 p. b. na hodnotu 37. Pokles zaznamenali najmä vo výrobe strojov a zariadení,drevených a papierových výrobkov, textilu a odevov. .
Naopak rast priemyselnej produkcie uviedli respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a ostatných nekovových výrobkovn. vyplynulo to z prieskumu Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Saldo celkovej úrovne objednávok sa znížilo o 4 p. b. na hodnotu - 25. Zhoršenie úrovne objednávok zaznamenali výraznejšie vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, kovov a kovových výrobkov a textilu a odevov. Zlepšenie bolo najmä vo výrobe dopravných prostriedkov a strojov a zariadení. Saldo objednávok na export oproti augustu pokleslo o 4 p. b. na hodnotu -24. Zhoršenie úrovne objednávok na export uviedli hlavne vo výrobe kovov a kovových výrobkov, počítačov, elektronických a optických výrobkov a textilu a odevov.

ŠÚ SR uvádza, že naopak zlepšenie v priemyselnej produkcii zaevidovali najmä vo výrobe dopravných prostriedkov. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, klesol na 69 %. Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle v septembri pokleslo o 1 p. b. na hodnotu 3. Zlepšenie stavu zásob predpokladajú respondenti hlavne vo výrobe textilu a odevov, drevených a papierových výrobkov, počítačov, elektronických a optických výrobkov. Podľa prieskumu ŚÚ zhoršenie stavu zásob uviedli len v chemickom priemysle. Väčšina respondentov (93 %) považuje stav zásob za primeraný.


Niektoré výrobky asi zlacnejú

Saldo priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo o 23 p. b. na hodnotu 1. Zníženie produkcie očakávajú najmä v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií, vo výrobe potravín a zvyšných nekovových  výrobkov; podľa veľkosti v podnikoch s 1000 a viac zamestnancami a podľa regiónov najmä v Bratislavskom kraji.

Podľa prieskum ŚÚ SR zvýšenie produkcie predpokladajú hlavne vo výrobe drevených a papierových výrobkov, elektrických zariadení; podľa veľkosti v podnikoch s 20 až 99 zamestnancami a podľa regiónov v Nitrianskom a Prešovskom kraji. Saldo očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v septembri sa znížilo o 6 p. b. na hodnotu -4. So znižovaním cien počítajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, drevených a papierových výrobkov a v chemickom priemysle. Saldo zamestnanosti v septembri oproti augustu vzrástlo o 7 p. b. na hodnotu -13. Zvyšovanie počtu zamestnancov predpokladajú hlavne vo výrobe potravín a ostatných nekovových výrobkov; podľa veľkosti v podnikoch so 100 až 299 zamestnancami a podľa regiónov najmä v Trenčianskom kraji. Naopak znižovanie zamestnanosti očakávajú predovšetkým vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 69 % respondentov.

 

 Text: -šu- podľa ŠÚ SR

Foto: Volkswagen