Tomáš MalatinskýReakcia na medializované informácie 

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ ) SR si dovoľuje reagovať a ohradiť sa voči medializovaným informáciám, kde minister financií SR Eduard Heger v rozhovore pre sme.sk povedal, že ostatné zamestnávateľské organizácie „nekričia“ v súvislosti so štátnou pomocou.

(Znenie celého citátu: Minister financií tiež upozornil na fakt, že na Slovensku máme viacero inštitútov a asociácií ako Inštitút finančnej politiky, Republikovú úniu zamestnávateľov, Asociáciu zamestnávateľských zväzov a združení či Asociáciu priemyselných zväzov. "Títo ľudia nekričia. Kričí pán Soták. Otázka je, prečo kričí pán Soták," povedal v rozhovore Heger.).

Ekonomická kríza spôsobená pandémiou COVID-19 je pre Európu bez pochyby výzvou nevídaných rozmerov. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR pravidelne upozorňuje, že opatrenia vlády na záchranu ekonomiky nie sú ani zďaleka dostatočné. „ Mnoho firiem sa napriek štátnej pomoci stále ocitá vo finančných problémoch. Ak podnikatelia  niekoľko rokov svedomito platia dane, odvody, či iné poplatky a v čase krízy nedostanú adekvátnu pomoc, sú z tejto situácie pochopiteľne frustrovaní.  Naším spoločným cieľom by malo byť zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere, o to viac, že hrozba krachu podnikov a teda aj prepúšťania zamestnancov  ešte nikdy nebola taká  vysoká a reálna. Sme prirodzene znepokojení s vývojom súčasnej situácie, “ vysvetľuje Tomáš Malatinský, prezident AZZZ SR. Opakovane zdôrazňujeme potrebu urýchleného konania a reálnej pomoci všetkým zamestnávateľom, bohužiaľ sa tak stále nedeje. Ako sa firmy s uvedenými opatreniami stotožnili nám už teraz odzrkadľujú  nelichotivé štatistiky ÚPSVaR, kde pribúdajú nezamestnaní. Je dôležité venovať sa popri ekonomickej pomoci aj zjednodušovaniu celého procesu podpory z hľadiska administratívy. 

Firmy sledujú  aktuálnu situáciu s plnou vážnosťou, preto je v tejto chvíli stále dôležité nepoľavovať a pokračovať v urgentnom prijímaní ďalších opatrení. „Naše pripomienky a argumenty tlmočíme kompetentným spôsobom tomu vytvoreným a to na spoločných rokovaniach, alebo formou oficiálnych listov. Situácia nie je pre nikoho jednoduchá, je potrebné sa však vrátiť sa za rokovací stôl, mať pravidelné stretnutia a nie riešiť takúto vážnu problematiku odkazmi cez médiá. Vždy sme argumentovali na základe faktov, nie emócií, preto konštruktívnu kritiku by mali štátni predstavitelia zniesť. Nepovažujeme za šťastné, ak sa na kritické názory zamestnávateľov reaguje hrozbou zo strany štátnej moci. Zásadne odmietame štátnu šikanu, kde na základe vyjadrenia názoru môže mať firma, alebo zástupcovia firiem sankcie“, dodal Tomáš Malatinský, prezident AZZZ SR.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR) Slovenskej republiky vznikla v roku 1991 s cieľom vytvárať podmienky na ochranu a rozvoj podnikateľského prostredia. AZZZ SR je najväčšou a najreprezentatívnejšou organizáciou zamestnávateľov na Slovensku, ktorá združuje cca 11 000 zamestnávateľov zamestnávajúcich cca 350 000 zamestnancov.

TEXT Miriam Filová, AZZZ SR FOTO archív redakcie