eroAktivita vo výrobnom sektore eurozóny sa v júli vrátila k rastu, keď expandovala prvýkrát od začiatku roka 2019. Dopyt sa oživuje po uvoľnení reštrikcií prijatých na zastavenie pandémie nového koronavírusu.


Index nákupných manažérov (PMI) firmy IHS Markit pre výrobný sektor eurozóny v júli vyskočil až na 51,8 bodu zo 47,4 bodu v júni. Index sa prvýkrát od januára 2019 dostal nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Index bol revidovaný smerom nahor, keď prvý odhad počítal s nárastom len na 51,1 bodu.
V júli sa zvýšila produkcia aj nové objednávky v priemyselnom sektore eurozóny. "Továrne v eurozóne zaznamenali veľmi pozitívny štart do tretieho kvartálu, keď produkcia podporená povzbudivým vysokým zvýšením dopytu rástla najrýchlejšie za vyše 2 roky," uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že nové objednávky rástli rýchlejšie než produkcie, čo signalizuje ďalšie zvýšenie produkcie v auguste.
Aktivita v nemeckom priemysle v júli stúpla prvýkrát od decembra 2018. PMI pre nemecký výrobný sektor sa zvýšil na 51 bodov zo 45,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Oživila sa aj aktivita v talianskom priemysle, keď PMI stúpol na 51,9 bodu zo 47,5 bodu. Rast aktivity vo francúzskom priemysle sa zasa zrýchlil, keď si príslušný index polepšil na 52,4 bodu z 52,3 bodu.

TEXT -mm- (podľa TASR)