hennlichStrojárska spoločnosť Hennlich, ktorá na Slovensku pôsobí takmer 30 rokov, začala na konci júna v Košťanoch nad Turcom neďaleko Martina budovať nový skladový a výrobný areál. Firma v prvej etape investuje 3 milióny EUR. V týchto dňoch prebiehajú na pozemku výkopové práce. Firma predpokladá dokončenie výstavby areálu na konci leta 2022.

 

Pavel Šumera, konateľ spoločnosti Hennlich: „Výstavba areálu je súčasťou stratégie posilňovať našu pozíciu priemyselného distribútora a výrobcu pre podniky a výrobné závody na Slovensku. Za posledné štyri roky sme sa výrazne rozrástli a navýšili obrat. Súčasné priestory už nevyhovujú veľkosti našej firmy. Košťany nad Turcom neďaleko Martina sú pre nás umiestnené strategicky. Napriek súčasnej kríze spojenej s koronavírusom veríme v ďalší rast slovenského priemyslu, v ktorom sú našimi hlavnými zákazníkmi strojárske firmy, automobilky, podniky z oblasti chemického priemyslu či huty.“

Slovenská firma Hennlich je súčasťou rovnomennej strojárskej skupiny pôsobiacej v 17 krajinách najmä strednej a východnej Európy. Dodáva komponenty, technické riešenia, ale aj kompletné investičné celky, predovšetkým pre priemysel.

Nový areál bude mať celkovú rozlohu 15 000 metrov štvorcových. „V prvej etape vyrastie hala o rozlohe takmer 4 000 metrov štvorcových. So samotnou výstavbou haly, ktorej súčasťou bude administratívna časť, „inteligentné“ sklady, výrobná časť a tiež časť pre výskum a vývoj, začneme na jeseň tohto roku.,“ uviedol Pavel Šumera.

Pôvodne firma plánovala ukončiť výstavbu prvej etapy areálu už v roku 2016, bohužiaľ, stavebné konanie sa predĺžilo o takmer štyri roky. „Mali sme problémy získať povolenie na príjazdovú komunikáciu a s napojením tejto komunikácie na hlavnú cestu 1/65. To bohužiaľ výrazne zabrzdilo naše plány. Po štyroch rokoch sme na jar 2020 získali stavebné povolenie. Začali sme realizáciu hrubých terénnych úprav a prípravu staveniska. Medzitým pripravujeme podklady na tender na výber generálneho dodávateľa stavby a dokončujeme realizačnú projektovú dokumentáciu,“ doplnil Pavel Šumera.

TEXT Jana Jančovičová FOTO Hennlich