bric mPandémia koronavírusu ovplyvnila aj zahraničné trhy so silnou strojárskou výrobou, ako je Čína, India a Brazília. Čína vysiela opäť pozitívne signály, situácia v Indii a v Brazílii je oveľa horšia.


Podľa prieskumu členských spoločností VDMA (Združenie nemeckých výrobcov strojárskeho priemyslu) v Číne, Indii a v Brazílii zo začiatku mája Čína už vysiela pozitívne signály, zatiaľ čo kríza v ďalších dvoch krajinách stále pokračuje. „Čínska ekonomika opäť rastie, aj keď sa situácia ešte celkom neobnovila,“ hovorí hlavný ekonóm VDMA Ralph Wiechers. Podľa prieskumu štvrtina spoločností stále hodnotí súčasnú obchodnú situáciu ako zlú. „Existujú však aj pozitívne správy: až 62 percent opýtaných kvalifikuje svoju podnikateľskú situáciu ako uspokojivú, zvyšných 13 percent ju dokonca hodnotí ako dobrú,“ dodáva Wiechers.
Aktuálny počet nevybavených objednávok uvádza priemerne alebo nadpriemerne 60 % spoločností v Číne. Nálada sa však v jednotlivých odvetviach strojárskeho priemyslu výrazne líši. Výrobcovia stavebných strojov, komponentov pre stavebný priemysel a dodávatelia elektrickej automatizácie vykazujú podstatne lepšiu obchodnú situáciu ako napríklad výrobcovia obrábacích strojov alebo výrobcovia plastov a gumy. „Jedným z dôvodov je pravdepodobne vysoká dynamika investícií do klasickej a digitálnej infraštruktúry v Číne,“ vysvetľuje hlavný ekonóm VDMA.
Slabou stránkou pokračujúceho oživovania Číny je zahraničný dopyt. Väčšina miestnych členov VDMA vykázala podpriemerné množstvo nevybavených objednávok zo zahraničia a tiež očakáva, že v priebehu nasledujúcich troch mesiacov dôjde k poklesu objednávok zo zahraničia. Domáce strojárske spoločnosti alebo výrobcovia strojov, ktoré dodávajú predovšetkým na čínsky trh, majú preto v budúcnosti pravdepodobne lepšie vyhliadky ako strojárske spoločnosti zamerané na export. Podľa odhadov VDMA vývozná kvóta pre strojárstvo v Číne v súčasnosti predstavuje takmer 20 percent z obratu.

Indický domáci dopyt je dôvodom na obavy
Výsledky prieskumu medzi členmi VDMA v Indii sú horšie ako v Číne. 80 percent z nich hodnotí súčasnú obchodnú situáciu ako zlú a 45 percent uviedlo, že sa situácia v najbližších šiestich mesiacoch ešte zhorší. Na rozdiel od Číny je v Indii veľa podnikateľov znepokojených predovšetkým domácim dopytom. Mnohé spoločnosti okrem obmedzení na strane dopytu hlásia cestovné obmedzenia a obmedzenia v logistike medzi indickými štátmi. „Už minulý rok sa výroba v strojárskom priemysle v Indii znížila. Mnoho spoločností dúfalo v lepší rok 2020, ale tieto nádeje zničila pandémia koronavírusu,“ hovorí Wiechers.
Pandémia silno postihla aj Latinskú Ameriku. Najmä Brazíliu, ktorá je najdôležitejším zahraničným trhom a miestom výroby pre nemecký strojársky priemysel v Južnej Amerike. Viac ako polovica brazílskych členov VDMA zhodnotila svoju obchodnú situáciu ako zlú. „Najmä dopyt spôsobuje spoločnostiam ťažkosti. Viac ako 40 percent spoločností uvádza, že straty a zrušenia objednávok majú výrazný vplyv na ich obchodné operácie,“ hovorí Wiechers. A to nie je všetko. Takmer dve tretiny spoločností očakávajú, že v najbližších šiestich mesiacoch sa obchodná situácia zhorší.

TEXT Michal Múdrý FOTO Global RG
(Podľa VDMA)