iviLuxemburská spoločnosť IEE Sensing rozšírila na Slovensku svoje kapacity. V priemyselnom CTParku Košice neďaleko letiska otvoril tento výrobca snímacích systémov pre automobilový priemysel nové priestory, v ktorých bude sídliť oddelenie výskumu a vývoja (R&D Centre) spoločnosti. Firma tu bude mať aj svoj Centrálny európsky sklad.


Firma IEE Sensing pôsobí na Slovensku od roku 2009. Prvý závod v Kechneci zamestnával 200 ľudí a bol zameraný na výrobu indikátorov nezapnutých bezpečnostných pásov. V priebehu nasledujúcich rokov spoločnosť rozšírila svoje výrobné kapacity na 550 zamestnancov a založila vývojové oddelenie spolu s testovacím laboratóriom.
"Ako slovenské oddelenie výskumu a vývoja postupne rástlo, preberalo čoraz viac zodpovednosti z portfólia produktov spoločnosti od svojej materskej filiálky. K tímom, ktoré sa zaoberajú snímačmi na detekciu posádky v automobile, pribudli tímy pracujúce na snímačoch pre bezdotykové otváranie kufra či snímačoch kontroly volantu vodičom, ktoré sú kľúčové pre stále viac sa rozrastajúci trh autonómnych automobilov," uviedol firemný manažér pre výskum a vývoj Ján Demel.
Najväčšie testovacie laboratórium z celosvetového portfólia IEE Sensing, ktoré je súčasťou slovenského závodu v Košiciach, sa podľa oznámenia rozrástlo z pôvodných 850 metrov štvorcových na plochu zhruba 1450 metrov štvorcových. Vývojári sa v ňom budú venovať aplikačnému testovaniu, ale aj testovaniu novo vyvíjaných produktov, ktoré budú následne integrované do automobilov. Odhadovaná kapacita nových priestorov však počíta v nasledujúcich rokoch s ďalšou expanziou s takmer 100 zamestnancami. O dôvere v slovenský tím hovorí aj investovanie do špecifických testovacích zariadení - klimatických komôr.
Rozširovanie vývoja súčasne ovplyvnilo aj otvorenie oddelenia hardvéru, ktoré od roku 2018 v spolupráci s materskou firmou v Luxembursku participuje na aplikáciách a vývoji nových produktov. Aktuálne plánujú toto oddelenie rozšíriť o nových zamestnancov a presunúť tak časť vývoja nových senzorov na Slovensko.

Zdroj: TASR