gsrVýrobu polomasiek a respirátorov s vymeniteľným kovovým filtrom plánuje na budúci týždeň spustiť vlkanovský závod práškovej metalurgie Gevorkyan. Reaguje tak na šíriaci sa nový koronavírus.

 

„Naša firma má niekoľko desaťročí skúsenosti s výrobou filtrov pre rôzne druhy použitia. Vo výrobe vieme kombinovať prakticky akékoľvek materiály a máme široké technologické vybavenie, s vysokou úrovňou automatizácie," uviedol majiteľ spoločnosti Artur Gevorkyan.

Podľa neho sú jednou z mála firiem vo svete, ktorá má skúsenosti s použitím práškov zo striebra, nasycovaním jedných materiálov druhými, čím sa dajú dosiahnuť požadované vlastnosti produktov. "Tieto skúsenosti budú aplikované do veľkosériovej výroby respirátorov s vymeniteľnými filtrami, ktoré budú mať viacnásobné použitie, v závislosti od požiadaviek trhu," doplnil.

Cieľom je pomoc v zabezpečení ochranných prostriedkov pre ľudí na Slovensku. Šéf firmy počíta, že by mohli vyrábať 600.000 až jeden milión respirátorov mesačne. V prvom rade ich dajú svojim zamestnancom, ktorých majú približne 160, a tiež ich rodinným príslušníkom a predávať ich budú obchodníkom, ktorí budú mať o ne záujem.

Zdroj: TASR