World Economic Forum logoSvetové ekonomické fórum (WEF) je známe tým, že sa na ňom veľa reční, ale prináša len málo výsledkov. Svetová mládež pritom žiada akciu a konkrétne opatrenia v boji proti zmenám klímy a ďalším problémom. Organizátori WEF sa preto tento rok pokúsia dosiahnuť hmatateľnejšie výsledky.


Niektorí z najmocnejších svetových lídrov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa na budúci týždeň chystajú na výlet do švajčiarskych hôr pri príležitosti 50. výročia WEF, ktoré sa uskutoční od 21. do 24. januára.

A keďže globálna sila sa už nemeria iba veľkosťou vojska a ekonomiky, ale aj vplyvom v sociálnych médiách, tón tohoročného stretnutia určuje aj 17-ročná Greta Thunbergová, ktorá poukazuje na výzvy nadchádzajúceho roka a desaťročia.

 Thunbergová a skupina mladých aktivistov žiadajú pred začiatkom WEF v otvorenom liste okamžité zastavenie dotácií a investícií do fosílnych palív na celom svete.

V článku pre britský denník Guardian napísali, že v krízovej situácii je potrebné vystúpiť z komfortnej zóny a prijať rozhodnutia, ktoré nemusia byť veľmi komfortné alebo príjemné.

Klaus Schwab, 81-ročný zakladateľ Svetového ekonomického fóra, ktorý každý rok organizuje v švajčiarskom Davose toto podujatie pre tisíce politikov a podnikateľov, ju naň nielen pozval, už druhý rok po sebe, ale prijal aj časť jej jazyka. V utorok (14.1.) pripomenul novinárom, že svet sa nachádza v "stave krízy".

„Nechceme dosiahnuť bod zlomu v otázke zmien klímy,“ uviedol na tlačovej konferencii. „Nechceme, aby ďalšie generácie zdedili svet, ktorý sa stane nepriateľskejším a stále menej obývateľným, pomyslite len na požiare v Austrálii,“ dodal.

WEF by sa podľa organizátorov mal tiež zamerať na rôzne iné naliehavé problémy, ako sú spomalenie svetového hospodárskeho rastu, obchodné spory či geopolitické napätie vo východnej Ázii.

Svetové ekonomické fórum sa pýši tým, že za 50 rokov svojej existencie slúžilo aj ako miesto na podporu diplomacie. Okrem toho WEF pomohlo vytvoriť niekoľko medzinárodných iniciatív, napríklad skupinu veľkých vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20. V Davose bola tiež založená Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu a Globálny fond na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Davos bol napriek týmto úspechom často kritizovaný za to, že je miestom, kde svetové elity premýšľajú o skvelých nových nápadoch, ale len s malými konkrétnymi výsledkami. Schwab však s týmito kritikmi usilovne bojuje.

Program tohtoročného fóra vychádza z konceptu „kapitalizmu zainteresovaných strán“. Schwab chce túto myšlienku propagovať ako spôsob, ako prinútiť firmy, aby konali zodpovedne aj voči spoločnosti a životnému prostrediu, a nie iba voči akcionárom.

Schwab okrem toho oznámil, že na budúci týždeň sa začne globálna iniciatíva zameraná na školenie 1 miliardy ľudí v nasledujúcom desaťročí, aby sa dokázali vyrovnať so zmenami, ktoré prináša digitalizácia na pracovisku. Jeho plán počíta aj s výsadbou 1 bilióna stromov do roku 2030.

ZDROJ:tasr