cst27. 2. 2013
Riadenia štátnej spoločnosti Čepro, predajcu pohonných látok a správca skladovacích kapacít, sa Jan Duspěva ujal v januári tohto roku. Firmu podľa českého denníka E15 chce formovať tak, aby prežila na trhu, na ktorom klesá spotreba palív. Musí však čakať, ako sa skončí úsilie ministerstva priemyslu a obchodu zlúčiť Čepro s prevádzkovateľom ropovodov MERO a vytvoriť z firiem štátny petrochemický gigant.

Manažér Duspěva v rozhovore pre denník uviedol, že súčasnej ekonomickej situácii najlepšie odolávajú silné komplexné celky. V sektore sa najviac darí firmám, ktorých záber siaha od ťažby ropy až po predaj na čerpacích staniciach. V zásade teraz platí, že pre český trh je dôležitá konsolidácia hráčov. Ukazuje sa, že ich početnosť je pre taký malý trh, aký má Česko, neúnosná. Aj súkromné firmy na trhu teraz diskutujú o dvoch témach: Buď ako odísť z českého trhu, alebo ako prispieť k jeho konsolidácii, aby vytvorili silnejší subjekt, ktorý by získal väčší trhový podiel, alebo dokázal ponúknuť väčšiu paletu služieb.
Prežitie českej petrochémie a nadväzne biznisu s pohonnými látkami vidí šéf Čepra v zlučovaní firiem. Ide o to, aby sa stretli ekonomické potreby s odhodlaním uskutočniť fúziu.
Štát podľa Duspěva zohráva v sektore petrochémie dvojitú úlohu. Je akcionárom dvoch veľkých subjektov, a preto musí riešiť ich budúcnosť. Štát zohráva aj úlohu určitého garanta v energetickej bezpečnosti, zamestnanosti, know-how priemyslu. Zdôraznil, že "každý štát sa usiluje riadiť bezpečnostné a surovinové záležitosti a stanovovať ich parametre".
Duspěva kritizoval politiku alternatívnych palív EÚ. Je nejasná a nestabilná. "Pre priemysel je zlé," povedal, "keď sa na nič nemôže spoliehať. Menia sa ciele, mení sa ekonomická podpora jednotlivých druhov alternatívnych palív. Priemysel sa musí rozhodovať na základe politických cieľov, pričom nevie, ako dlho budú platiť." Podľa neho rozvoj elektromobility v súčasnosti sprevádza rovnaká neistota ako biopalivá. Európska komisia by mala vytýčiť jasné ciele a dodržať ich, aby sa priemyslu vrátili investície, ktoré bude treba na iné projekty.

Zdroj: TASR