ibk22. 2. 2013
Nastaviteľné sedenie Raketa a systém na bezdrôtový prenos elektrickej energie na krátku vzdialenosť - to sú inovácie mladých konštruktérov, stredoškolákov a vysokoškolákov, s ktorými uspeli v súťaži Kryštáľový Merkúr za inovácie. Ocenenia im dnes v Banskej Bystrici odovzdali predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka a zástupcovia Úradu priemyselného vlastníctva, Mesta Banská Bystrica a regionálnej banskobystrickej SOPK.

Radúz Piljan z katedry dizajnu nábytku a drevených výrobkov Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene skonštruoval nastaviteľné sedenie Raketa, vhodné do domácností. Prototyp, s ktorým získal hlavnú cenu v kategórii Mladý inovátor je už pripravený ako podklad pre možnú sériovú výrobu.
Druhú hlavnú cenu v tejto kategórii získal Marek Lopušný zo SPŠ Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici za bezdrôtový prenos elektrickej energie na vzdialenosť dva až tri metre. "Tento systém sa dá využiť napríklad na bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov," povedal.
V kategórii Produktové inovácie porota ocenila hlavnou cenou spoločnosť Thermosolar Žiar, s. r. o., zo Žiaru nad Hronom za tepelné čerpadlo systému DUO.
Do súťaže tento rok poslali svoje inovatívne výrobky tri firmy a 18 mladých konštruktérov. Podľa riaditeľa lučeneckej kancelárie SOPK Vladimíra Bystrianskeho je potešiteľné, že mladí inovátori z roka na rok zvyšujú svoju účasť.

Zdroj: TASR