ame20. 2. 2013
Oceliarsky koncern ArcelorMittal neplánuje po rozhodnutí zatvoriť niektoré prevádzky vo Francúzsku a v Belgicku ďalšiu reštrukturalizáciu svojich prevádzok v Európe. Oznámila to spoločnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Firma zamestnáva v Európe viac než 98 000 ľudí, zápasí však s poklesom dopytu po oceli. Dopyt po komodite od začiatku hospodárskej krízy v Európe klesol už o 30 percent. "ArcelorMittal nemá okrem už oznámených krokov pripravený žiadny nový plán reštrukturalizácie," uviedla spoločnosť v oficiálnom oznámení. Zároveň dodala, že v prípade ďalšieho zhoršenia situácie v Európe bude o tom rokovať s Európskou komisiou (EK).
Práve EK minulý týždeň zvýšila tlak na oceliarsky koncern, keď ho komisár EÚ pre priemysel Antonio Tajani vyzval, aby firma svoje rozhodnutie o zatváraní prevádzok v Európe odložila dovtedy, kým Európska komisia neprijme akčný plán na podporu oceliarskeho priemyslu. Plán by EK chcela pripraviť do júna.
Pri francúzskom závode vo Florange a belgickom v Liége vtedy koncern neustúpil, no posledné oznámenie Tajani považuje za určitý ústupok. Ako komisár dodal, najnovšie vyhlásenie spoločnosti nasledovalo po jeho stretnutí so šéfom firmy Lakšmim Mittalom a označil ho "za krok správnym smerom".

Zdroj: TASR