obr2mFronius prichádza na trh s obzvlášť robustným a kompaktným podávacom drôtu, ktorý má veľkosť kufríkového formátu. Mobilné zariadenie VR 5000 Case bolo vyvinuté špeciálne na použitie v prašnom, vlhkom a slanom prostredí. V kombinácii s prúdovými zdrojmi zo série TransSteel so samostatnou jednotkou podávača drôtu majú zvárači k dispozícii optimálne vyladený kompletný systém, predovšetkým na použitie v oblasti stavby lodí, vrtných plošín, koľajových vozidiel a montáží.

 

 

Podávač drôtu VR 5000 Case, ktorý je odteraz k dispozícii, je v každom detaile prispôsobený náročným pracovným podmienkam, ktoré tu vládnu. Obzvlášť stabilné plastové teleso, klzné lyžiny a vyslovene pevné vyhotovenie prípojok s odľahčením od ťahu umožňujú ťahanie prístroja priamo za hadicu zváracieho horáka a spojovacie hadicové vedenie je možné zdvíhať, resp. spúšťať na lane aj z väčších výšok. Nová koncepcia pripojenia pritom zabezpečuje spoje proti uvoľneniu počas používania. Teleso prístroja odolné voči prachu, vlhkosti, slanému vzduchu a striekajúcej vode, ktoré je zároveň veľmi ťažko zápalné, prejde so svojimi vonkajšími rozmermi 507 x 200 x 320 mm cez každý prielez s priemerom do 350 mm. Konštrukcia telesa takmer nevykazuje problematické obrysy a tým chráni prístroj pred zachytením alebo zaseknutím počas použitia. Ovládací panel s ovládacími prvkami je okrem toho zapustený do telesa a tým konštrukčne chránený pred poškodením. Ergonomicky tvarovaná rukoväť a hmotnosť menej ako 10 kg uľahčujú prenášanie VR 5000 Case aj na väčšie vzdialenosti. Spojovacie hadicové vedenia s dĺžkou až 70 metrov (plynom chladené zváracie systémy) pritom zaručujú veľký akčný rádius. Bajonetový uzáver s vnútornou poistkou umožňuje zváračovi rýchlu a bezpečnú fixáciu a uvoľnenie hadicového vedenia horáka a spojovacieho hadicového vedenia.

obr1mPo obidvoch stranách prístroja sú integrované vyklápacie bočné kryty, ktoré sú vybavené rýchlouzávermi, ktoré je možné jednoducho otvoriť a zatvoriť aj v rukaviciach. Tieto bočné kryty poskytujú optimálny prístup k prípojkám hadicových vedení vo vnútri, ako aj k doske motora a cievke drôtu. Prístroj VR 5000 Case je dimenzovaný pre 5 kg cievku drôtu s priemerom 200 mm (D 200). Funkcia ComfortWire po výmene cievky automaticky zabezpečí navlečenie drôtu a tým pomáha šetriť čas. Štvorkladkový pohon následne zabezpečuje konštantný transport drôtu počas procesu zvárania.

Podávač drôtu sa dodáva v rôznych konfiguráciách vybavenia. Fronius ponúka varianty s vodným aj plynovým chladením. V prípade vybavenia Synergic môže zvárač využiť integrované zváračské know-how (Steel Transfer Technology) v podobe charakteristík (Steel, Steel Root, Steel Dynamic, Steel Prime).

Na želanie je k dispozícii regulátor prietoku plynu, pomocou ktorého je možné presne nastaviť a kontrolovať privádzané množstvo plynu priamo na podávači drôtu. Voliteľný vypínač bezpečne predchádza neželaným kontaktným zápalom pri transporte. Okrem toho je možné prístroj VR 5000 Case objednať s puzdrom na elektródy nachádzajúcim sa na zadnej strane prístroja za účelom zvárania obaľovanou elektródou.

Nový podávač je teda do najmenších detailov premyslené riešenie pre aplikácie v nepriaznivých pracovných a okolitých podmienkach. Optimálne tak dopĺňa doterajší program podávačov drôtu prúdových zdrojov MIG/MAG série TransSteel.

 

TEXT/FOTO Fronius