obr1Najväčšia konferencia pre povrchové úpravy s názvom Metal Days 2019 sa tento rok konala na Slovensku, pri meste Sliač, 12. júna. Vznikla v roku 2012 ako platforma s cieľom zrozumiteľne prezentovať odborné znalosti z procesov povrchovej úpravy širšej verejnosti. Išlo už o ôsmy ročník podujatia, ktoré dodnes absolvovalo vyše 650 účastníkov a predstavilo sa na ňom 48 profesionálnych rečníkov.


Päť úspešných globálnych spoločností z oblasti povrchových technológií, Henkel, Mankiewicz, Rösler, Tiger a Wagner, aj tento rok prinieslo tie najaktuálnejšie informácie z odvetvia. Interakciu účastníkov počas prednášok podporila moderná aplikácia Slido, ktorá podčiarkla profesionalitu celého podujatia.

Novinky v omieľaní a tryskaní
„Naše technológie v odstredivých FKS zariadeniach sú až 30-krát rýchlejšie, ako napríklad pri klasickom omieľaní. Automatizáciou výrobných procesov sa nám darí eliminovať chybovosť a výrazne zvýšiť efektivitu, čím zákazník znižuje svoje výrobné náklady,“ vysvetľuje Igor Zelina, projektový manažér nemeckej spoločnosti Rösler, a dopĺňa: „Naše technológie majú široké priemyselné využitie, zväčša v automobilovom priemysle, zdravotníctve a v leteckom priemysle.“ Podčiarkol, že jeho firma sa zameriava najmä na omieľanie a tryskanie, ako aj recykláciu priemyselných kvapalín. Spolu v tomto segmente ponúkajú zákazníkom viac ako 100 000 riešení.

Nanotechnológie pri chemickej úprave kovov
Nová generácia nanotechnológií pri chemickej predúprave kovov Bonderite MNT 20120 predstavuje alternatívu ku klasickým železitým fosfátom. Táto tenká nanovrstva značky Bonderite od spoločnosti Henkel je šetrná k životnému prostrediu, pretože ide o bezfosfátový produkt bez ťažkých a toxických kovov. „Navyše, znižuje spotrebu vody, energie a vzácnych prírodných surovín. Redukuje aj produkciu oxidu uhličitého,“ dopĺňa Ing. Gabriela Masarovičová, technicko-obchodná zástupkyňa z Henkel Slovensko.

obr2

Bondované metalické práškové povlaky a metalízy s 3D efektom
Technológia bonding prináša novú metódu spájania na báze práškovej farby a metalických pigmentov. „Vďaka bondingu sú na rozdiel od klasických metalických práškových farieb metalické pigmenty pevne naviazané na čiastočky bázy práškovej farby. Tým je dosiahnutý konštantný metalický efekt a výborná spracovateľnosť počas aplikácie,“ vysvetľuje Jiří Neudert, obchodný zástupca zo spoločnosti TIGER Coatings Rakúsko, ktorá sa špecializuje na práškové nátery s metalickým efektom.
Novinkou je aj patentovaná technológia práškových metalických 3D efektov. „Okrem vynikajúcej dlhodobej ochrany proti vonkajším poveternostným vplyvom, ideálneho a rovnomerného optického vnemu, jednoduchosti pri aplikácii a možnosti recyklácie ponúka brilantný a výnimočný efekt analogický k metalízam tekutých farieb. Takisto pôsobí veľmi efektne,“ hovorí Eduard Volek, obchodný manažér pre Slovensko a Českú republiku zo spoločnosti TIGERLAK Slovakia.

Automatické nanášanie farby šetrí čas i spotrebu
Automatická metóda miešania 2K (dvojkomponentných) materiálov slúžiacich na ochranu výrobkov, ktoré sú odolné voči korózii a poveternostným vplyvom, má značné výhody oproti klasickej metóde manuálneho zmiešavania a tuženia. Nasáva oba komponenty a následne ich stužuje podľa pomeru od výrobcu. Navyše, šetrí čas i materiál. „Pri technológii 2K nie je nutné preplachovať celý striekací systém ako pri klasickej metóde, vďaka čomu vzniká až 60-percentná úspora pri použití riedidla. Vďaka 2K zariadeniu vzniká aj výrazná úspora farby,“ hovorí Tomáš Matýšek, obchodný manažér pre strednú a východnú Európu zo spoločnosti Wagner Group, ktorá sa zaoberá povrchmi, spájaním a tesnením plastových a kovových súčiastok v automobilovom priemysle.

Rýchlo schnúce náterové systémy do exteriéru
Technológia Alexit-Decklack 349-66 na chemicky predupravené povrchy je jednou z najvýznamnejších noviniek v oblasti náterových systémov. „Ide o jedinečný, jednovrstvový vodou riediteľný systém do exteriéru, ktorý rýchlo zasychá. Je odolný voči chemikáliám, poškrabaniu aj oteru. Najrýchlejšie schnúcim náterovým systémom na trhu je však Alexit-Decklack 402-08. Dokáže uschnúť už za hodinu,“ vysvetľuje Jiří Kadlec, manažér pre kľúčových zákazníkov na Slovensku a v Českej republike zo spoločnosti Mankiewicz, ktorá sa venuje náterovým riešeniam pre priemysel.

TEXT/FOTO: Henkel
www.metal-days.com