obr1 300Koniec mája na výstavisku Agrokomplex už tradične patrí strojárstvu a technike. Už o týždeň, v dňoch 21. – 24. mája 2019, sa uskutoční 26. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre. Veľtrh dopĺňajú a rozvíjajú tematické výstavy EUROWELDING, CAST-EX, EMA, STAVMECH-LOGITECH, CHEMPLAST, TECHFÓRUM a medzinárodný veľtrh ELO SYS.


Neoddeliteľnou súčasťou veľtrhu sú sprievodné odborné semináre, tento rok zamerané na Inovačný potenciál v priemysle, Nové technológie a postupy v strojárskom sektore a Rozvoj duálneho vzdelávania ako jednej z foriem získavania kvalifikovanej pracovnej sily.
Odborný sprievodný program na vysokej úrovni prinesie množstvo prednášok a konferencií. Jednou z tém aktuálneho ročníka je „Bezpečnosť a riziká priemyslu 4.0“. Súčasťou programu bude i prednáška spojená so simuláciou hackerského útoku na modelový systém. Odborný program doplní aj konferencia Elektrón zameraná na revízie, elektroprojekciu, údržbu a montáž elektrických zariadení.
Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) realizuje kooperačné podujatie a panelovú diskusiu o najnovších trendoch v strojárstve – Slovenskú kooperačnú burzu, ktorá už 13 rokov patrí k najprestížnejším medzinárodným B2B podujatiam pre slovenských a zahraničných podnikateľov na Slovensku.

obr2

Udeľovanie cien
Už tradične sa uskutoční aj súťaž o cenu veľtrhu, v rámci ktorej bude ocenených sedem exponátov a jedna expozícia. Zväz strojárskeho priemyslu ocení najlepšie strojárske výrobky, ktoré boli v roku 2018 vyrobené na Slovensku. Počas veľtrhu budú udelené ocenenia „Inovatívny čin roka 2018“, ktoré vyhlasuje Ministerstvo hospodárstva SR.

Noví zahraniční vystavovatelia
V roku 2018 sa Medzinárodného strojárskeho veľtrhu zúčastnilo 437 vystavovateľov a spoluvystavovateľov a ďalších 227 firiem v zastúpení. Príchod veľkého investora automobilového priemyslu do nitrianskeho kraja prilákal na Medzinárodný strojársky veľtrh 2019 aj viacerých nových zahraničných vystavovateľov.
Vysoko odborný sprievodný program, konferencie mapujúce aktuálne témy a trendy, novinky z oblasti strojov, zvárania, hutníctva, automatizácie a mechanizácie sú predpokladom úspešnosti strojárskeho veľtrhu aj v tomto roku. Preto si Medzinárodný strojársky veľtrh na výstavisku Agrokomplex v Nitre nenechajte ujsť.

TEXT/FOTO Ondrej Vaňo