strojarske centrumPraktické skúsenosti z praxe so štátnou podporou, kríza technického školstva, hľadanie efektívnych nástrojov, ako čeliť ázijskej konkurencii alebo problematika aplikácie poznatkov vedy do výrobnej praxe, inovácie - to je len krátky náčrt toho, čo sa na druhom ročníku Strojírenského fora v Prahe preberalo.

 

Viac ako stovka popredných českých manažérov sa v Obecním domě stretla v dňoch 11. a 12. marca na reprezentatívnom podujatí, ktoré aj časopis Strojárstvo/Strojírenství mediálne podporil. Hlavným organizátorom podujatia bol Svaz strojírenské technologie ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

 

Na podujatí so zaujímavými príspevkami vystúpili napríklad Zdeněk Frolík, majiteľ firmy Linet Group, ktorý vyrozprával úspešný príbeh firmy, ktorá sa za 20 rokov z priestorov bývalého kravína vypracovala na jedného z troch svetových lídrov vo výrobe polohovateľných zdravotníckych lôžok. Miroslav Václavík, šéf Výskumného ústavu textilných strojov v Liberci, hovoril o financovaní vedy a výskumu v praxi. O manažérskych postupoch pri aplikácií inovácií zasa Ján Košturiak z IPA Slovensko. Vladimír Soták, šéf Železiarní Podbrezová, zoznámil so slovenskými skúsenosťami zo zavádzania duálneho vzdelávania.

Viac o dianí v Prahe prinesieme v aprílovom vydaní časopisu Strojárstvo/Strojírenství.

 

TEXT Jan Minár