MSV digiZrealizovať Medzinárodný strojársky veľtrh bolo správne rozhodnutie! Jeho priebeh si pochvaľovali ako vystavovatelia, tak aj návštevníci, ktorí napriek pandémii nového koronavírusu nabrali odvahu, a merali cestu do Brna.


Po minuloročnej prestávke brnianske výstavisko opäť privítalo najväčší stredoeurópsky veľtrh priemyselných technológií. MSV 2021 sa konal v neobvyklom novembrovom termíne a v obmedzenom rozsahu, ale udržal si svoju kvalitu a opäť ukázal najvyspelejšie technológie a fenomény meniace priemyselnú prax – inteligentnú robotiku, internet vecí, 3D tlač, firemné dátové systémy a riadenie pomocou umelej inteligencie. S oficiálnym údajom 1 016 vystavujúcich firiem sa dá síce polemizovať, ale viac ako 35 tisíc návštevníkov v priebehu piatich dní je vzhľadom na okolnosti výborná štatistika.
„Ozubené kolieska MSV do seba tentokrát nezapadali ako zvyčajne. Aj cez rad bariér a nepriaznivých okolností sa podarilo pripraviť najväčšiu veľtrhovú strojársku akciu tohto roku v regióne strednej Európy. Verím, že nasledujúci strojársky veľtrh sa už bude konať v štandardných podmienkach a v štandardnom rozsahu,“ zhodnotil 62. ročník MSV generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Oficiálne expozície
Po prvý krát sa na MSV prezentovali s oficiálnymi expozíciami Japonsko a Indonézia. Spoločné oficiálne stánky zaštítené vládou alebo proexportnými inštitúciami na MSV 2021 otvorili taktiež Tchaj-wan, Rakúsko, Poľsko, Francúzsko a Slovensko.

Česká národná expozícia
Pred dvoma rokmi mala na MSV premiéru Česká národná expozícia s mottom Czech Republic: The Country For The Future. Aj v tomto roku sa otvorila expozícia združujúca služby štátu podnikateľom. Po dobu piatich dní boli na stánku prítomní experti zo 14 štátnych organizácií spojených s priemyslom alebo podporou exportu. V expozícii sa konal taktiež zaujímavý sprievodný program vrátane stretnutí podnikateľov s riaditeľmi zahraničných kancelárií CzechTrade – Meeting Point CzechTrade 2021.

* * * * *
63. Medzinárodný strojársky veľtrh sa uskutoční spoločne s veľtrhmi IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING a PROFINTECH v termíne 3. až 7. 10. 2022.
* * * * *

Digitálna továreň 2.0 a odborný sprievodný program
Hlavná téma ročníka v podobe digitalizácie rezonovala celým veľtrhom a riešenia zamerané na priemysel budúcnosti sme mohli vidieť vo všetkých halách. Pandémia nám však ukázala, že digitalizácia je absolútnou nevyhnutnosťou a veľtrh túto tému po dvoch rokoch posunul opäť na vyššiu úroveň. Pre digitálnu transformáciu priemyslu je nevyhnutná práca s internými aj externými dátami, a práve na túto problematiku sa zamerala expozícia Digitálna továreň 2.0 v pavilóne F. Dve desiatky firiem zameraných na digitálne technológie predvádzali, ako v praxi fungujú jednotlivé komponenty digitálnej továrne.
V rámci odborného sprievodného programu sa uskutočnili desiatky podujatí – konferencií, workshopov, seminárov a panelových diskusií. Tie najzaujímavejšie z nich vám priblížime v samostatných reportážach na nasledujúcich stranách.

Veľtrhy Transport a Logistika a ENVITECH
10 veľtrh Transport a Logistika ukázal, že taktiež dopravné a logistické firmy sa intenzívne pripravujú na požiadavky digitalizovaného priemyslu. V projekte Packaging Live sa predstavila vzorová roboticky riadená baliaca linka.
Uskutočnil sa taktiež veľtrh technológií pre ochranu životného prostredia ENVITECH so zvýraznenou témou cirkulárnej ekonomiky.

TEXT/FOTO Michal Múdrý