obr

22. apríla na Iževskej štátnej technickej univerzite pomenovanej M. T. Kalašnikov v rámci fóra "Education quality" (EQ - 2014) začala VI. Medzinárodná konferencia "Technické univerzity: Integrácia s európskymi a medzinárodnými vzdelávacími systémami".

Tradične prijali pozvanie predstavitelia univerzít z Európy, Ázie a Afriky - Rusko, Bielorusko, Nemecko, Maďarsko, Čína, Egypt, Sýria, Slovensko, Chorvátsko, Česká republika, Veľká Británia (Škótsko) a Uzbekistan. Účastníci diskutovali o problémoch a perspektívach vytvárania ďalšieho svetového vzdelávania v rámci bolonského procesu .
Konferencia začala plenárnym zasadnutím, kde sa konala prezentácia zo strany zástupcu Harbin Institute Suy Dyango, rektor IzhSTU menom M.T. Kalašnikov Dr. h. c. Boris Jakimovič , Dr. h. c. Karel Reis z Vysokého učení technického v Brne, prorektor pre projekty mobility a University of Zadar ( Chorvátsko ) Leonardo Marušić, rektor univerzity v Pécsi ( Maďarsko ) József Bódis a ďalší akademickí pracovníci.
V druhý deň fóra, 23. apríla, sa konala tlačová konferencia účastníkov. Na nej hovorili o efektívnosti zavedenia nového výučbového systému v Rusku pre hodnotenie výkonnosti vysokých škôl. Zahraničným hosťom kládli otázky, či takýto systém funguje aj v Európe.

 

Slovensk_delegti_doc._Liptk_a_prof._Peterka

 

Na to reagoval čestný rektor univerzity v Aalen (Nemecko) Dr. h. c. Ekbert Hering tak, že na ich univerzite predstavuje najdôležitejšiu vec nie poradie v rebríčku ratingu, ale úspešné zamestnanie absolventov. "To je jediné hodnotenie, na ktoré nemá vplyv politika ratingu," - povedal zástupca Nemecka. Takto sa vyjadril aj prof. József Orbán z univerzity v Pécsi (Maďarsko) : "Pozerali sme sa predovšetkým na to, aká je štruktúra našich absolventov a aké sú ich výsledky. Nie sú žiadne rozdiely, každý inžinier si musí nájsť prácu sám a byť konkurencieschopný vo svojej oblasti."
V rámci VI. medzinárodnej konferencie bola rozdelená do ôsmich sekcií, vytvoril sa priestor na diskusiu za okrúhlym stolom o problematike vysokého školstva. Prebehla tiež zaujímavá výmena skúseností, slávnostné podpísanie ďalších dohôd o spolupráci s Univerzitou v Pécsi, Univerzitou Zadar a Juhomoravským centrom pre medzinárodnú mobilitu v Brne. Okrem toho prebiehal aj IV. ročník Fóra mladých výskumníkov, ktoré prebiehalo v anglickom jazyku. Zároveň prebiehala aj výstava umeleckých fotografií "Poriadok vecí" autora Dr. h. c. Petera Joehnka.

 

obr1

 

Slovenská delegácia bola zastúpená viacerými univerzitami: Slovenská technická univerzita v Bratislave Materiálovotechnologická fakulta, Trnava, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Technická univerzita vo Zvolene.
Medzinárodná konferencia "Technické univerzity : integrácia s európskymi a svetovými vzdelávacími systémami" bola úspešne ukončená. Boli potvrdené prehlbujúce sa vzťahy medzi zúčastnenými univerzitami a usporiadateľom IžGTU.
Na základe bohatej diskusie o spolupráci, o výsledkoch v pedagogickom procese a o výsledkoch bolo vidieť, že konferencia v IzhSTU bola zmysluplne naplnená. Konferencia sa ukázala ako závan čerstvého vzduchu pre výskumníkov z rôznych krajín a kontinentov sveta a takéto vzdelávacie konferencie sú pre účastníkov veľmi potrebné. Je to dobrý priestor pre hlbšiu a dlhodobejšiu spoluprácu, účasť na budúcich medzinárodných projektoch a vzdelávaní novej generácie s vysokou kvalifikáciou.

 

Autor reportáže:

Ella Sosnovich

PhD. Assoc. Prof.

Head of Department for International Protocol and Foreign Students – Assistant of Vice Rector for International Relations and Accreditation

Kalashnikov Izhevsk State Technical University

 

7 Studencheskaya St.
426069 Izhevsk
Russia

 

 

Pavol Božek

PhD. Assoc. Prof.

Slovak University of Technology

Faculty of Materials Science and Technology

Institute of Applied Informatics, Automation and Mathematics

Hajdóczyho 1

917 24 Trnava

Slovakia