obr1mV nadchádzajúcom roku štartuje HANNOVER MESSE s hlavnou témou „Integrated Industry“ a jedenástimi vedúcimi veľtrhmi. Pozdĺž celého hodnototvorného reťazca reprezentujú prierez všetkými oblasťami relevantných priemyselných odvetví. Pre návštevníkov z celého sveta ponúka mix veľtrhov jedinečnú príležitosť obsiahlo sa informovať o nových produktoch, aktuálnych technológiách a trendoch, ako aj o inovatívnych smeroch výskumu. Veľtrhy v krátkom prehľade:

 

 

Industrial Automation – haly 8 a 9, 11, 14 až 17

V siedmych halách sú zastúpené všetky disciplíny a obsahy priemyselnej automatizácie: Automatizácia procesov, automatizácia výroby a systémové riešenia pre výrobu a systémy. Automatizačné procesy sú v popredí prezentácií v rámci tém ako Embedded Systems a Smart Production. Výrobná automatizácia demonštruje celé spektrum sieťovo prepojených riešení a inovácií z oblasti strojárskej a investičnej výroby a robotiky. Témy elektrickej automatizácie budú doplnené informačnými technológiami pre výrobu.

 

Motion, Drive & Automation, hala 15 aý 17, 20 až 25

V nepárnych rokoch sa koná výstava MDA – Motion, Drive & Automation, ktorá so svojimi synergiami ku Industrial Automation, Wind a MobiliTec predstavuje ako pre vystavovateľov, rovnako tak aj pre návštevníkov, vysokú pridanú hodnotu. Vystavujúce firmy prezentujú kompletnú ponuku svetového trhu elektrickej a mechanickej techniky pohonov, ako aj hydrauliky a pneumatiky. Ťažiskami MDA sú valivé ložiská, ozubené kolesá, pumpy, motory, prevodovky, elementy pohonov, spojky a brzdové systémy.

 

Energy, haly 11 až 13, voľná plocha

Na výstave Energy, celosvetovo najväčšieho veľtrhu pre energetické technológie, prezentujú vystavovatelia produkty a riešenia pre udržateľný, bezpečný a konkurencieschopný energetický mix. Pritom bude ukázaný celý hodnototvorný reťazec konvenčných a obnoviteľných energií – od výroby energie počnúc, cez prenos, zásobovanie, ukladanie, až po nové trhové a IT - mechanizmy v Smart Grid.

 

obr2mWind, hala 27

V nepárnych rokoch prezentuje výstava Wind zariadenia, služby a komponenty pre veternú energiu. Spolupôsobením výstavy Energy  a MDA, je výstava  Wind v Hannoveri veľmi zaujímavou pre vystavovateľov a návštevníkov. Premiéru na Wind 2013 bude mať tematický park Offshore. Tento prezentuje technológie a služby veternej energie - offshore.

 

MobiliTec, hala 25

Elektromobilita, téma budúcnosti, sa bude dať naživo vzhliadnuť na výstave MobiliTec. Výrobcovia hybridných a elektrických technológií pohonov, výrobcovia batérií a ponúkatelia alternatívnych mobilných technológií, využívajú veľtrh ako platformu na výmenu a podporu obchodných kontaktov. Pod záštitou predsedu národnej platformy pre elektromobilitu, Prof. Henning Kagermann, budú v rámci MobiliTec-fóra diskutovať experti z priemyslu, politiky a vedy o technologických výzvach a hospodárskych príležitostiach. Na MobiliTrack pred halou 25 budú návštevníkom k dispozícii testovacie elektromobily všetkého druhu.

 

Digital Factory, hala 7

V priamom susedstve s témami automatizácie sa v rámci Digital Factory v hale 7 nachádza IT-centrum veľtrhu HANNOVER MESSE. Jadro medzinárodnej výstavy pre integrované procesy a IT riešenia tvoria témy týkajúce sa IT podpory vývoja produktov a výroby samotnej. Vystavovatelia ponúkajú produkty z oblastí CAx, Product Lifecycle Management (PLM), Manufacturing Execution Systems (MES) a Enterprise Resource Planning (ERP).

 

ComVac, hala 26

V centre pozornosti výstavy ComVac je energeticky efektívna výroba, úprava a vedenie stlačeného vzduchu, ako aj použitie techniky stlačeného vzduchu a vákuovej techniky v strojoch a zariadeniach. Firmy predvádzajú riešenia modernej údržby a servisu. Navyše pôjde o témy ako simulácia potreby stlačeného vzduchu alebo vyhľadávanie netesností vo vedeniach, preverovanie a vyhodnocovanie zariadení na stlačený vzduch.

 

Industrial Supply, haly 4 až 6

Vďaka optimalizovanej štruktúre haly a novozískanými rozhraniami ku susedným témam povrchov a životného prostredia, dostáva výstava Industrial Supply viac priestoru pre priemyselné prepojenia. Tým sa prezentuje výrazne štruktúrovanejšie. Pridaná hodnota, ktorú dnes môže subdodávateľský priemysel ponúknuť svojim zákazníkom, je poskytnutie optimálnych, podľa požiadaviek zákazníka koncipovaných, komponentov a postupov, ktoré sa dajú inteligentne integrovať do výrobných procesov. Riešenia z ľahkých materiálov budú pre medzinárodné publikum rovnako zaujímavé, ako inovatívne riešenia, diely, súčiastky a systémy.

 

SurfaceTechnology, hala 3

Medzinárodná vedúca výstava pre techniku povrchov –SurfaceTechnology – je súčasťou  HANNOVER MESSE každé dva roky. V budúcom ročníku sa sťahuje do haly 3 a bude tak v centre medzi výskumom a vývojom a najväčšou svetovou výstavou pre subdodávky. Z toho vyplývajúcich synergií budú profitovať rovnako vystavovatelia, ako aj návštevníci. SurfaceTechnology znázorňuje všetko, čo patrí k povrchovej úprave materiálov  - od predúpravy až po lakovanie a galvanizáciu.

 

IndustrialGreenTec, hala 6

Zelené technológie zohrávajú na celom svete v priemysle stále výraznejšiu rolu. Pod záštitou Petra Altmaiera, spolkového ministra pre životné prostredie, ochranu prírody a bezpečnosti reaktorov, využíva výrobný priemysel aj v budúcom ročníku medzinárodnú platformu výstavy IndustrialGreenTec, na prezentáciu produktov, technológií a postupov pre ekologickú a udržateľnú výrobu. Ťažiskami ponuky budú Kreislaufwirtschaft a likvidácia, technické opatrenia pre ochranu vôd, pôdy a ochranu pred hlukom, postupy pre zníženie znečistenia ovzdušia, techniky pre efektívne využitie obnoviteľných druhov energie, ako aj technické zariadenia na získavanie údajov a kontrolu parametrov životného prostredia a škodlivín.

 

Research & Technology, hala 2

Pod záštitou spolkovej ministerky pre vzdelanie a výskum, Prof. Dr. Annette Schavan, zameriavajú vystavujúce ústavy, univerzity a firmy, prezentujúce sa na  Research & Technology, svoj pohľad do budúcnosti a diskutujú bok po boku s predstaviteľmi hospodárstva a politiky o potrebnom technologickom rozvoji pre budúce výzvy priemyslu. Stredobodom pozornosti v hale 2 bude transfer technológií a poznatkov medzi výskumom a priemyslom. Vystavujúce firmy budú prezentovať svoje poznatky z bazálneho a aplikovaného výskumu, nové služby pre výskum a vývoj a aktuálny technologický a vysokoškolský marketing. Ťažiskové témy budú adaptronika, bionika, organická elektronika, výskum energie, technické textílie a nanotechnológie.

 

O veľtrhu HANNOVER MESSE

Svetovo najdôležitejšie technologické podujatie sa bude konať od 8. do 12. apríla 2013 v Hannoveri. Veľtrh HANNOVER MESSE 2013 zjednocuje na jednom mieste jedenásť vedúcich veľtrhov: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation, Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, SurfaceTechnology, IndustrialGreenTec a Research & Technology. Centrálnymi témami veľtrhu sú priemyselná automatizácia a IT, technológie pre energetiku a životné prostredie, techniky pohonov a fluidnej techniky, subdodávky pre priemysel, výrobné technológie a služby, ako aj výskum a vývoj Rusko je partnerskou krajinou HANNOVER MESSE 2013.


TEXT/FOTO Deutsche Messe AG