obr1V priebehu roka 2018 predstavil kórejský výrobca obrábacích strojov Hyundai Wia novinku – CNC sústružnícke centrá série HD2200/HD2600/HD3100.


Séria troch strojov v 16-tich verziách bola navrhnutá spoločnosťou HYUNDAI WIA pre ťažké obrábanie na základe dlhoročných skúseností a najnovších technológií, ktoré maximalizujú produktivitu a výkon. Lóža stroja tvorí, ako je to v prípade HW štandardom, vyzretá stabilizovaná liatina, ktorá okrem pohlcovania vibrácií zabezpečuje aj minimálnu tepelnú rozťažnosť, ktorá je dôležitá z hľadiska zaručenia stabilnej presnosti strojov.

tab
Vysokú stabilitu obrábania pri veľkých výkonoch zabezpečujú klzné vedenia Box Guideways so špeciálnou klznou vrstvou a špeciálnym utesnením proti vniknutiu triesok z obrábania.
Týmto je zároveň zabezpečená rýchlosť rýchloposuvu: 24/30 m/min v obidvoch osiach X, Z. Zároveň je možne použiť vysoký krútiaci moment pri obrábaní v rozmedzí 206 až 1 613 Nm podľa druhu modelu stroja.
Nástroje sú upnuté v 12-polohovej revolverovej hlave, ktorá je poháňaná servomotorom pri vysokorýchlostnom indexovacom čase 0,12 s / krok, čím sa skracuje cyklus obrábania.

obr2
Pre výrobu dlhších súčiastok je stroj osadený manuálnym alebo automatickým koníkom s výsuvnou pinolou pre upnutie otočného hrotu. Stroj je dodávaný s riadiacim systémom Fanuc alebo Siemens.
K stroju je možné dodávať kompletné pracovisko CAD/CAM, resp. zjednodušený systém programovania od HYUNDAI WIA, D-pro.

TEXT: PROFIKA SK FOTO: archív Hyundai WIA, corp.