obr1Tekuté tesnenie LOCTITE 518 je stále lepšie. Po prvý raz bolo zavedené, aby sa vyriešili problémy spojené s bežnými plochými tesneniami prírub. Tento produkt sa stále vyvíjal tak, aby sa rozširovalo pole jeho použitia. Poslednú inováciu produktu predstavuje nové balenie s roll-on aplikátorom LOCTITE 518 Pero.

 

Nové balenie
Ide o anaeróbne tekuté tesnenie, ktoré je možné vďaka roll-on aplikátoru teraz nanášať bez znečistenia povrchu. Vytvrdzuje dobre na nehrdzavejúcu oceľ a hliník aj bez aktivátora. Produkt v novom praktickom balení vo forme tzv. pera umožňuje lepenie bez pretokov a používa sa jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Pri nanášaní nevzniká znečistenie a je úspornejšie.

100 % utesnenie
Hlavnými príčinami zlyhávania a únikov z tlakových plochých tesnení sú slabý kontakt povrchov, tendencia uvoľňovať sa pod dynamickou záťažou a deformácie otvorov na skrutky, čo spôsobuje, že tesnenia praskajú a trhajú sa. LOCTITE 518 je ideálnou alternatívou, lebo vypĺňa všetky prázdne priestory, odoláva vysokému tlaku, po úplnom vytvrdnutí vydrží namáhanie spôsobené tlakom a bráni korózii.
Nové zloženie lepidla LOCTITE 518, ktoré znáša aj mierne zamastenie povrchov, zaručuje konštantné vytvrdzovanie v štandardných podmienkach pri použití v dielni aj pri údržbe. A na rozdiel od plochých tesnení sa dá dosiahnuť akákoľvek veľkosť a tvar – nie je potrebné skladovať množstvo tesnení. Tvorí pružnú vrstvu s vysokou pevnosťou, ktorá sa netrhá ani nerozpadáva. Jednoduchým rozštiepením materiálu medzi prírubami umožňuje aj ľahkú demontáž dielov (a to aj po dlhodobom spojení).

obr2

Overené v praxi
Jednou zo spoločností profitujúcich z používania lepidla LOCTITE 518 je TEREX, výrobca zariadení na zdvíhanie materiálov a manipuláciu s nimi. Spoločnosť nahradila tesniaci materiál PTFE týmto lepidlom na tesnenia od spoločnosti Henkel pri utesňovaní telies z liatej ocele na prevodovky vývodového hriadeľa.
LOCTITE 518 sa pozdĺž plochy tesnenia nanáša valčekovým aplikátorom Trax Roller, ktorý je v podstate veľkou verziou nového vyhotovenia obalu LOCTITE 518 Pero. Spájané plochy sa priložia k sebe a stiahnu pomocou svorníkov a matíc M10, ktoré boli zaistené produktom LOCTITE 648. Prechod na použitie lepidiel priniesol omnoho pevnejšie spojenie brániace mikropohybu medzi prírubami a následným únikom, no tiež sa tým urýchlila výroba.

TEXT/FOTO: Henkel