hexagon300 2Spoločnosť Hexagon, popredný svetový výrobca a dodávateľ 3D meracích a výrobných riešení, uviedol na trh nový Leica Absolute Tracker ATS600, špičkový systém pre rýchlu kontrolu veľkých dielov a povrchov. Pre sprostredkovanie merania nie je nutné žiadne príslušenstvo, ako sú reflektory, ručné sondy alebo skenery. Je to úplne prvý laser tracker na svete pre priame skenovanie.


Systém Leica Absolute Tracker ATS600 ponúka priekopnícku podobu merania pomocou priameho skenovania. To je založené na Wave Form Digitization (digitalizácie pomocou tvaru vlny laserového lúča), technológii, ktorú využívajú geopriestorové meracie prístroje. Až teraz sa, vôbec po prvý krát, podarilo jej presnosť, vylepšiť na metrologickú úroveň.
Vďaka kombinácii tejto prevratnej technológie s tradičným meraním pomocou reflektoru je možné dosiahnuť výrazného zníženia doby spracovania počas inšpekcie. Otvárajú sa tak úplne nové možnosti uplatnenia vo svete metrologickej kontroly kvality v oblastiach, ktoré predtým neboli uskutočniteľné. Jedná sa o zber a analýzu dát vo vysokej presnosti na celkom novej úrovni.

Výhody systému ATS600 v oblasti veľkoobjemových aplikácii
Rozsah ATS600 sa zásadne líši od akéhokoľvek porovnateľného metrologického systému. Priame skenovanie je garantované až do vzdialenosti 60 metrov s presnosťou až na 300 mikrónov. Diely, ktoré je náročné alebo nepraktické digitalizovať pomocou tradičných skenovacích nástrojov, je teraz možné merať veľmi jednoducho.
Samotné meranie zvládne i jeden používateľ. Ciele sa ľahko identifikujú, a to buď na trackeri alebo v softvéri, a výsledky sa doručujú a spracovávajú efektívne pomocou zavedených pracovných postupov. Všetky získané dáta sa odosielajú do softvéru rýchlosťou až 1 000 Hz, vďaka čomu sa inšpekcia kvality môže dostať do úplne nových častí sveta výroby.
Absolute Tracker ATS600 je taktiež vhodným systémom pre automatizované inštalácie. S minimálnym zásahom zo strany používateľa je to možné nastaviť tak, aby nezávisle vykonával viac opakovaných meraní bez nutnosti premiestnenia.

Leica Absolute Tracker ATS600

Systém ATS600 ďalej nesie všetky existujúce funkcie Leica laser trackerov od spoločnosti Hexagon

Integrovaná konštrukcia typu všetko v jednom
Do zariadenia je integrované všetko potrebné. Od možnosti bezdrôtového pripojenia, monitorovania okolitého prostredia a celodennej prevádzky na batérie, po prehľadnú kameru a ergonomickú rukoväť.

Certifikácia IP54
Uzavretá jednotka s certifikáciou IEC zaručuje odolnosť voči vniknutiu prachu a ďalších kontaminantov. Systém tak možno použiť pri meraní aj v tom najnáročnejšom prostredí.

PowerLock
Automaticky bez zásahu používateľa obnoví prerušený laserový lúč v širokom zornom poli trackera.

Napájanie na batérie
Nezávislý akumulátor, ktorý je možné pripojiť počas prevádzky, poskytuje rýchle a ľahké nastavenie bez použitia káblov a zaručuje celodennú bezdrôtovú prevádzku.

MeteoStation
Integrovaná jednotka na detegciu okolitého prostredia monitoruje podmienky vrátane teploty, tlaku a vlhkosti. Zmeny kompenzuje a zaisťuje tak presné meranie bez ohľadu na vonkajšie vplyvy.

Premiestňovanie
Ako u každého Absolute Trackera je premiestňovanie úplné kľúčové. ATS600 váži necelých 15 kg a vojde sa do jednej ľahko prenosnej prepravnej schránky.

Merací dosah
Veľký merací objem 360˚ pri dosahu až 160 metrov (ø) s reflektorom alebo až 120 metrov (ø) s priamym skenovaním.

TEXT/FOTO Hexagon