SLF250ONDRÁŠEK Slovakia, s. r. o., je oficiálnym zástupcom spoločnosti Markem-Imaje na slovenskom trhu, ktorá je výrobcom priemyselných technológií na označovanie jednotlivých výrobkov, skupinových balení a paliet. Spoločnosť ONDRÁŠEK Slovakia, s.r.o. sa za 22 rokov svojej činnosti stala jedným z najväčších dodávateľov týchto technológií vo všetkých výrobných odvetviach na Slovensku. Vďaka svojmu komplexnému portfóliu technológií poskytuje riešenia pre všetky druhy aplikácií.

Štyri inovované rady
V minulom roku spoločnosť Markem-Imaje predstavila množstvo inovácií v štyroch produktových radoch: 2200, 5000, 7000 a 9000.
Model 5940G je vybavený patentovanou technológiou Touch Dry. Je vhodný na kvalitné označovanie vlnitej lepenky, polystyrénu, ale aj tkanín alebo netkaných textílií. Škatule z vlnitej lepenky môžu byť označené kódmi GS1-128, ktoré obsahujú podrobné informácie o pohybe výrobku a poskytujú pokročilú vysledovateľnosť škatúľ v dodávateľskom reťazci. Tlačiareň je schopná tlačiť čiarové kódy v triede C alebo vyššej, ktoré vyhovujú štandardu GS1. Kvalitu tlače zvyšujú patentované atramenty Touch Dry, ktoré schnú okamžite pri kontakte, nerozširujú sa pozdĺž kartónových vlákien ako bežné tekuté atramenty a tlačené symboly nestrácajú rozlíšenie. Atramenty sú bez zápachu a prchavých organických zlúčenín (VOC), vďaka čomu sú bezpečné pre operátora a životné prostredie.
V nadväznosti na rastúci trend používania laserového značenia pridala spoločnosť Markem-Imaje v minulom roku do svojho portfólia dve nové riešenia. Jedná sa o vláknový laser SmartLase F250 a CO2 laser SmartLase C600. 20-wattový F250 bol navrhnutý pre trvalé značenie pri vysokých rýchlostiach. Môžu ním byť označené kovy (oceľ, hliník vrátane eloxovaného), kovom potiahnuté fólie, plasty (POM, polykarbonát, polystyrén) a mnoho ďalších materiálov. Kompaktné rozmery zariadenia umožňujú jeho jednoduchú integráciu do výrobných liniek. Zariadenie je pripravené na Priemysel 4.0 vďaka množstvu priemyselných rozhraní (Ethernet/IP, PROFINET, NGPC).
Na jar 2022 oslávila spoločnosť Markem-Imaje výročie viac ako 40 rokov vývoja nepretržitej atramentovej tlačiarne (CIJ) uvedením nového modelu 9750. Prelomovým prvkom tlačiarne je najdlhší servisný interval na trhu, 18 000 hodín alebo 30 mesiacov. Vďaka tomu poskytuje používateľom vyššiu prevádzkyschopnosť a menej prestojov. Tlačiareň bola navrhnutá tak, aby optimalizovala celkové náklady na vlastníctvo, poskytovala maximálnu spoľahlivosť a prispievala k zvýšeniu OEE.
Spoločnosť Markem-Imaje uzavrela rok 2022 zavedením inteligentného systému tlače a aplikácie štítkov série 2200 eTouchS. Tento nový produkt získal pri uvedení na trh ocenenie PPMA Innovation Award.
Inovatívny aplikátor eTouch-S je vybavený umelou inteligenciou (AI), ktorá zaisťuje, že štítky sú aplikované na každé balenie podľa prísnych štandardov klienta pri zachovaní najvyššej rýchlosti výroby a najbezpečnejším spôsobom.
Séria 2200 eTouch-S umožňuje tlač a aplikáciu štítkov rýchlosťou až 150 balení za minútu bez ohľadu na obsah tlačovej správy. Zároveň umožňuje bezchybnú sledovateľnosť výrobkov vďaka čiarovým kódom ANSI triedy A/B.
Aplikátor je vybavený unikátnou technológiou SoftTouch, ktorá umožňuje plnú kontrolu pohybu aplikačného ramena bez ohľadu na veľkosť produktu. Vďaka voliteľnému systému snímania produktov „Advanced Trigger Sensor“ môže byť proces aplikácie štítkov plne automatizovaný bez ohľadu na premenlivú rýchlosť linky a bez zásahu obsluhy, čo vedie k eliminácii chýb.
Počas vývoja kládla spoločnosť Markem-Imaje dôraz na bezpečnosť a udržateľnosť tohto riešenia. Elektronicky riadený aplikátor spĺňa bezpečnostné požiadavky normy EN 415-10, nevyžaduje bezpečnostné bariéry ani pri najvyšších aplikačných rýchlostiach. Vďaka prevádzke, ktorá nevyžaduje stlačený vzduch, znižuje prevádzkové náklady a dopad na životné prostredie. Pokročilé aplikačné podložky a EcoFlow znižujú spotrebu vzduchu až o 95 % v prípade fúkania.

Text/Foto Gabriela Kučáková