Nový servohydraulický pohon SHP od spoločnosti Bosch Rexroth je veľmi kompaktný. Jeho konštrukcia umožňuje montáž priamo na rozvodný blok čím znižuje náklady na montáž a prevádzkuSvetový líder v oblasti pohonov Bosch Rexroth vyvinul nový servohydraulický pohon SHP4V. Tento produkt reflektuje na aktuálne trendy v oblasti konštrukcie nových strojov, ktoré sa vyznačujú znižovaním zástavbových rozmerov, zvyšovaním účinnosti a možnosťou využívať prediktívnu údržbu.

Pohon pozostáva z kombinácie servomotora MS2N a axiálneho čerpadla A4. Umožňuje riadenie rýchlosti pohybu reguláciou otáčok pohonu alebo prostredníctvom riadenia čerpadla. V porovnaní so štandardnou koncepciou využívajúcou proporcionálne ventily, dosahujú nové pohony výrazné zvýšenie účinnosti, ktorú ovplyvňuje najmä regulácia otáčok pohonu v závislosti od aktuálneho zaťaženia. Výrazný úspech sa dosiahol pri znižovaní emisií hluku – v priemere o 5 dB.
Ďalšou výhodou je kompaktná konštrukcia, ktorá sa dá využiť pri montáži priamo na rozvodný blok. Vďaka tomu sa minimalizujú náklady na montáž potrubných rozvodov. Minimalizácia olejovej náplne v systéme a uspôsobenie na 4-kvadrantovú prevádzku výrazne zlepšujú dynamiku riadenia a posúvajú možnosti otáčkovo riadených pohonov na novú úroveň. Týmto sa otvárajú ďalšie možnosti na využitie servohydraulických pohonov.

TEXT Jaroslav Podhorec, TBH Technik, s. r. o. FOTO Bosch Rexroth AG

Bezdrôtový automatický modul ARM pre ventilové terminály

Spoločnosť EMERSON uviedla na trh nový modul pre platformu fieldbus AVENTICS G3 pre ventilové terminály 50x. Tento bezdrôtový Wi-Fi modul poskytuje najjednoduchší prístup prostredníctvom zariadení s podporou Wi-Fi k funkciám diagnostiky a uvedenia do prevádzky.
Wireless modul ARM (Auto Recovery Module) možno inštalovať a doplniť do už existujúcich ventilových terminálov série 50x s elektronikou G3 bez zmeny montáže u zákazníka. Žiadny iný systém na trhu neponúka bezdrôtový webový server alebo ARM.

AVENTICS bezdrôtový modul ARM
AVENTICS bezdrôtový modul ARM

Výhody pre zákazníkov:
- Jednoduché použitie, ponúka diagnostiku a umožňuje uvedenie do prevádzky prostredníctvom mobilnej webovej stránky z mobilného zariadenia, napr. tabletu alebo notebooku s podporou Wi-Fi bez ohľadu na to, kde je ventilový terminál namontovaný.
- Tri nastavenia výkonu: pre nízku, strednú a veľkú vzdialenosť bezdrôtového dosahu, na zabezpečenie bezpečného a jednoduchého prístupu k diagnostike a uvedenie do prevádzky.
- Spoľahlivosť a bezpečnosť. Informácie o konfigurácii sú chránené pred kritickým a nežiadúcim zlyhaním zariadenia. To zahŕňa všetky nastaviteľné parametre komunikačného modulu a nastaviteľné parametre pripojených I/O modulov.

IIoT príklad bezdrôtového pripojenia modulom ARM
IIoT príklad bezdrôtového pripojenia modulom ARM

Bezpečnostné výhody:
- Bezdrôtovú komunikáciu možno počas konfigurácie vypnúť.
- Obmedzenie bezdrôtového dosahu a možnosť zabezpečenia heslom.
- 2FA, dvojstupňové overenie (na kontrolu výstupu).
- Minimálny inštalačný priestor. Kompaktný produkt, ktorý sa vojde do priestoru prípojky, tzv. clipu.
- Inovatívnosť – vytváranie kľúčovej bezdrôtovej infraštruktúry u zákazníka, ktorá otvára dvere digitálnej transformácii DX.
- Dostupné sú protokoly Ethernet/IP DLR a PROFINET, ktoré sú aj spätne kompatibilné s upgradom firmwaru. Ďalšie protokoly sú dostupné na vyžiadanie.
AVENTICS bezdrôtový modul ARM od spoločnosti EMERSON je určený pre takmer každý priemysel, od automobilového, cez drevospracujúci, stavebný, strojársky až po potravinársky.

TEXT Jaroslav Rusnák, TBH Technik, s. r. o. FOTO EMERSON