Strojárska spoločnosť Hennlich, ktorá na Slovensku pôsobí už viac ako 20 rokov, plánuje v Košťanoch nad Turcom neďaleko Martina vybudovať nový areál. V prvej etape by mala výška investície dosiahnuť 2 milióny EUR. V tomto roku chce získať všetky povolenia a v budúcom roku začať stavať. Včera (11. 3.) spoločnosť na tlačovej konferencii oznámila, že prvú etapu výstavby plánuje dokončiť  v roku 2016.

„Výstavba areálu je súčasťou novej stratégie významnejšie posilňovať našu pozíciu priemyselného distribútora pre podniky a výrobné závody na Slovensku. Naša firma už viac ako 20 rokov pôsobí v Bratislave, kde máme tiež vlastný areál. Rozhodli sme sa však postaviť ďalší v Košťanoch nad Turcom neďaleko Martina, ktoré sú pre nás strategicky položené. Veríme v ďalší rast slovenského priemyslu, kde sú našimi hlavnými zákazníkmi strojárske firmy, automobilky, podniky v chemickom priemysle či huty,“ povedal Pavel Šumera, konateľ spoločnosti, ktorá je súčasťou strojárskej skupiny Hennlich pôsobiacej v 17 krajinách, najmä strednej a východnej Európy.

Celková plocha pozemkov, na ktorých nový areál vyrastie, predstavuje 10 000 metrov štvorcových. „Prvá etapa bude mať rozlohu zhruba 2 500 metrov štvorcových. Jej súčasťou bude administratívna časť, „inteligentné“ sklady, výrobná časť a tiež časť pre výskum a vývoj. V tomto roku plánujeme získanie všetkých potrebných povolení, začiatok výstavby prvej etapy a jej dokončenie v roku 2016,“ uviedol Pavel Šumera.

Dar pre miestnu škôlku

Firma Hennlich a jej dodávateľ, nemecký výrobca plastových technických komponentov igus, zároveň odovzdali miestnej materskej škole v Košťanoch nad Turcom peňažný dar 1000 EUR. Ten je súčasťou špeciálnej akcie, ktorou igus oslavuje 50 rokov od svojho založenia a 30 rokov od výroby prvých klzných puzdier. Firma igus pri tejto príležitosti vyslala na cestu okolo sveta špeciálne upravené vozidlo Smart, v ktorom viac ako 50 kovových klzných puzdier nahradila plastovými. „Za každý kilometer prejdený vozidlom Smart na Slovensku sme my a igus venovali materskej škole jedno euro. Spolu to teda za 500 prejdených kilometrov znamená 1 000 EUR,“ doplnil Pavel Šumera.

Spoločnosť sa chce v martinskom regióne dlhodobo rozvíjať. „Chceme tu tiež viac rozvíjať aktivity, vďaka ktorým sme sa v roku 2013 stali finalistami súťaže Firma roku v Českej republike a zaradili sa na štvrté miesto v súťaži Zodpovedná malá firma ČR,“ doplnil konateľ firmy.

 

Zdroj: Hennlich