app

V ostatnom čase bola v sklárňach AGC Glass Europe v Tepliciach uvedená do prevádzky nová vysokokapacitná vzduchová separačná jednotka (ASU). Najväčšiemu svetovému výrobcovi plochého skla ju dodala spoločnosť Air Products. Najmodernejšia kryogenická jednotka PRISM ON300, vyrábajúca čistý kyslík a dusík, predstavuje dôležitú časť modernizovanej výrobnej linky AGC na ploché sklo. V Európe je to po prvý raz, čo je výrobná linka na ploché sklo vybavená samostatnou vzduchovou separačnou jednotkou.

 

Už pred takmer dvadsiatimi rokmi Air Products spolu s  AGC Glass Europe uzavreli dlhodobú zmluvu o dodávkach priemyselných plynov. Inštalácia novej technológie tak predstavuje prehĺbenie spolupráce medzi oboma spoločnosťami.

„V Air Products zdieľame nadšenie pre heslo AGC, ktoré znie: Glass Unlimited (Sklo bez hraníc),“ hovorí Pavel Kolouch, obchodný manažér Air Products, zodpovedný za teritóriá strednej Európy, Veľkej Británie a Írska. „Inštalácia novej vzduchovej separačnej jednotky je veľkým úspechom pre obe partnerské spoločnosti a pre nás je to ďalšia príležitosť rozvíjať sa spoločne s AGC, svetovým lídrom v oblasti sklárskeho priemyslu. Naša dodávka do teplickej sklárne predstavuje jednu z najväčších investícií svojho druhu v celej Európe.“

Na mieru postavená výrobná jednotka PRISM ON300 využíva  na separáciu vzduchu technológiu kryogénnej destilácie. Jej denná výrobná kapacita dosahuje 300 ton kyslíka a 170 ton dusíka.

„Nová jednotka PRISM je zariadenie vybudované presne pre špecifické potreby sklárskeho priemyslu a dáva nám spoľahlivú záruku, že linka AGC na výrobu plochého skla bude dostatočne zásobovaná kyslíkom počas celej doby životnosti pece,“ vyhlásil Pavel Šedlbauer, viceprezident AGC Glass Europe SA/NV a predseda predstavenstva AGC Flat Glass Czech, a. s. „Pre AGC to predstavuje veľkú výhodu a pomôže nám to dosiahnuť náš cieľ - vyrábať sklo vysokej kvality na čoraz náročnejšom trhu.“

Sklársky priemysel je pre Air Products veľmi dôležitý. Spoločnosť na celom svete spolupracuje so zákazníkmi z tohto sektoru v snahe zlepšiť kvalitu skla a racionalizovať jeho výrobu pri súčasnom znižovaní nákladov a emisií skleníkových plynov do okolitého prostredia. Kľúčovou zložkou úspechu sú najmä inovácie. Preto priebežne investuje do vlastného výskumu a aktivít spojených s vývojom produktov, vrátane pokročilých technológií vzduchovej separácie a niektorých aplikačných technológií. Napríklad horáky Cleanfire HR z produkcie Air Products patria v súčasnej dobe k absolútnej svetovej špičke.

 

TEXT Dušana Dingová

FOTO www.airproducts.sk