sca

„Značka Tork zaznamenala historicky najúspešnejší rok v predaji svojich netkaných textílií na slovenskom trhu,“ konštatuje Tomáš Staněk, National Sales Manager značky Tork a konateľ spoločnosti SCA Hygiene Products. Prečo sú netkané textílie stále populárnejšie oproti predtým preferovaným handrám? Dôvodom je cena, efektivita i jednoduchosť využitia.

 

Priemyselné prevádzky sú čoraz nároč­nejšie na čistotu a hygienu, kvôli eu­rópskym smerniciam i bezpečnost­ným požiadavkám. Handry sú z tohto hľadiska veľmi neefektívne, pretože nespĺňajú štandardy – každá handra je iná – materiálom i rozmermi. Nie všetky sú použiteľné – z bielych sa vyhodí 15 percent a z farebných dokonca 30 percent. Sú to tie, ktoré sú príliš malé, alebo obsahujú gom­bíky či zipsy. Oproti tomu utierky z netkanej tex­tílie sú vždy v štandardnej kvalite. „Netkané tex­tílie sú vytvorené patentovaným procesom a pre každú úlohu ponúkajú optimálnu funkčnosť. Či už ide o utieranie, čistenie alebo leštenie, netka­né textílie sú vždy efektívne a úsporné. Pri han­drách nie je nikdy jasné, koľko ich bude na danú prácu treba,“ vysvetľuje Václav Votruba, marke­tingový manažér značky Tork spoločnosti SCA Hygiene Products.

PROBLEMATICKÁ (NE)FUNKČNOSŤ HANDIER

Pri čistení alebo leštení sú najdrahšou položkou chemikálie. Bavlna alebo jej zmesi majú jednu veľkú nevýhodu – tekutinu do sebe nasajú ako huba a neuvoľnia ju všetku tam, kde je to po­trebné. Naopak, umelé materiály, ako napríklad silon, majú nízku savosť a pri ich používaní te­da treba vyvinúť omnoho väčšiu námahu. Tak sa zvyšuje cena za prácu. Oproti tomu netkaná textília vďaka svojej funkčnej štruktúre veľmi ľahko nasaje a späť uvoľní všetko riedidlo alebo čistiaci prípravok, čím znižuje spotrebu chemi­kálií o 27 percent.

Ďalšou výhodou je veľký výber samotných utie­rok podľa funkčnosti a rôznych zásobníkov. „Utieranie, čistenie a leštenie vyžadujú rôzne materiály. Rozlišujeme ich farebným kódom, ktorý na prvý pohľad napovie, na čo je dané ba­lenie vhodné,“ dodáva Votruba.

„Keď sme namiesto handier začali odoberať priemyselné utierky z netkanej textílie Tork, prevádzka hneď začala vyzerať lepšie. Mechani­kov som už do upratovania nemusel nútiť,“ kon­štatuje majiteľ bratislavskej autodielne. „Roz­hodujúcim momentom pre mňa bola úspora na nákladoch a aj menší objem odpadu.“ Náklady na likvidáciu handier sú niekoľkonásobne väč­šie ako v prípade štandardných utierok.

VYSKÚŠAJTE VO VLASTNEJ PREVÁDZKE!

Používate na čistenie a leštenie stále drahé a ne­efektívne handry? Vyskúšajte, či vám nebudú viac vyhovovať netkané textilné utierky. Otes­tujte priemyselné utierky Tork úplne zadar­mo a zistite, prečo je Tork jednotkou v Euró­pe. Pre objednanie kontaktujte Petra Sobotku (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.).

 

TEXT/FOTO SCA TORK