3D tlač veľkých rozmerovSpoločnosť i-industry vznikla pred troma rokmi s cieľom pomáhať firmám znižovať výrobné náklady. Po desiatkach rokov skúseností v oblasti vývoja a znalosti takmer všetkých výrobných technológií dokážu jej odborníci zákazníkom nájsť vhodné riešenie pri znížení nákladov na výrobok alebo produkt. Ponúkame vám dve prípadové štúdie a skúsenosti odborníkov pri ich realizácii.

 

PRÍPADOVÁ ŠTÚDIA: ZNÍŽENIE VÝROBNÝCH NÁKLADOV
Zákazník potreboval na nový produkt vhodné krabice, kde by mohol osadiť svoju elektroniku. Nevyrábajú veľké množstvá, takže pochopili, že príprava foriem a vyrábanie vstrekovaním nie je vhodné, pretože náklady by boli vysoké. Pri hľadaní alternatívy našli podobné krabice ako plánovali, ktoré nakúpili. Aby boli pre nich vyhovujúce, museli ich ešte upravovať obrábaním. Vo výsledku však boli náklady stále vysoké. Keďže spotreba krabíc bola 200 kusov mesačne, vyskúšali 3D tlač. Poslali nám model 3D, ktorý sme optimalizovali pre tlač. Výroba prebehla v priebehu 24 hodín a vo výsledku sme zákazníkovi znížili náklady na výrobu až o 50 %. Vďaka našej veľkej výrobnej kapacite teraz zabezpečujeme výrobu 3D tlačou v počte 200 ks mesačne.

PRÍPADOVÁ ŠTÚDIA: OPTIMALIZÁCIA VÝROBKU NA 3D TLAČ
Pri novom výrobku sa nie vždy myslí na náklady, rovnakým produktom bol aj držiak na meracie sondy. Výrobok sa skladal z desiatok kovových dielov. Veľký počet dielov, riziko chýbajúcich skrutiek, a vysoké výrobné náklady viedli k optimalizácii výrobku. CNC obrábanie z jedného kusu bolo neekonomické, na výrobu vstrekovaním to nebol dostatočný počet. Odborníci na vývoj produktov navrhli zmenu na plastový materiál a zosúladili diely. Výrobok optimalizovali na 3D tlač z technického plastu PA12. Dokázali sme zvýšiť kvalitu produktu, zlepšiť dizajn, redukovať počet dielov z niekoľkých desiatok a tiež ušetriť zákazníkovi viac ako 50 % pôvodných nákladov na výrobok.

Zoptimalizovanie výrobku z množstva kovových dielov na 2 plastové ktoré spĺňajú rovnakú funkciu
Zoptimalizovanie výrobku z množstva kovových dielov na dva plastové, ktoré spĺňajú rovnakú funkciu

 

Kedy zákazník vyhľadáva 3D tlač a vstrekovanie plastov?
Vo väčšine prípadov potrebuje vyrobiť prototyp. Vieme mu pomôcť viacerými spôsobmi. Buď vytlačiť prototyp 3D tlačou alebo ak plánuje do budúcna vyrábať na vstrekolise, vieme zároveň optimalizovať tento prototyp na technológiu vstrekovania. Zabezpečíme výrobu foriem aj vstrekovanie kusov a v prípade potreby montáž, uskladnenie alebo aj logistiku. Dokážeme tiež zabezpečiť kompletné balenie produktov a distribúciu. Túto komplexnú službu u nás vyhľadávajú väčšinou nové firmy, startupy, ktoré dávajú na trh nový produkt. Vďaka našim službám nepotrebujú hľadať montážnu firmu, nemusia si prenajať skladové priestory, môžu svoj biznis zo začiatku riešiť aj z domu a my sa postaráme o ostatné. Ďalšia skupina zákazníkov sa na nás obracia, ak sa im napríklad pokazí súčiastka vo výrobe a potrebujú ju rýchlo nahradiť, potrebujú modelovať a vyrobiť diely, ktoré sa už nevyrábajú alebo ich dodávateľ nevie dodať v požadovanom termíne.

Aké vlastnosti sa dajú čakať od 3D výtlačkov?
Používame materiály od ekologických plastov, ktoré sú kompostovateľné, až po technické plasty, ktoré odolajú chemikáliám či teplote 100ºC pri používaní alebo kovy. Dizajnové výrobky vieme vytlačiť plnofarebne, napríklad architektonické modely či postavy, ktoré sú vernou kópiou skenovaných postáv. 3D skenovanie postáv je novinka, vďaka ktorej môžete mať doma vašu zmenšenú figúrku.

S čím sa na vás obracajú zákazníci?
V poslednom čase sa nám ozývajú zákazníci, že potrebujú tlačiť veľké plastové výrobky. Ešte donedávna túto možnosť zákazníci hľadali, ale na Slovensku nenašli. Vieme tlačiť výrobky do 1,7 metra z jedného kusa a väčšie pomocou spájania. Vyrábame takto napríklad dizajnérske kúsky, sochy, diely do automobilov, učebné pomôcky alebo prezentačné predmety do múzeí. Naposledy to bola vysoká dizajnová lampa do exteriéru.

tlačené figúrky
Tlačené figúrky


Pri akých počtoch výrobkov odporúčate 3D tlač a kedy už vstrekovanie plastov?
Je to veľmi individuálne. Podľa našich skúseností záleží najmä na finálnej cene výrobku a čase, ako rýchlo zákazník výrobky potrebuje. Väčšinou je do 5 000 kusov ekonomickejšia 3D tlač a nad 5 000 ks vstrekovanie. Veľkosériovú výrobu na 3D tlači volia zákazníci, ktorí potrebujú spustiť výrobu a získať prvé kusy veľmi rýchlo. Napríklad, ak im vypadol dodávateľ plastových dielov. Na vstrekovanie treba najprv vyrobiť formy, čo môže trvať 4-6 týždňov. 3D tlač je možné spustiť okamžite. Každý výrobok posudzujeme individuálne a zákazník dostane kalkulácie na všetky typy technológie výroby, aby sa vedel rozhodnúť a vybrať si to správne riešenie.

* * * * *
3D tlač v i-industry: „Našimi službami pomáhame firmám, ktoré často primárne nehľadajú 3D tlač. Chcú jednoducho lepšie výrobky a optimalizovať výrobu. A to my dokážeme. Nájdeme vhodné riešenie.“
* * * * *

V tíme máme odborníkov na vývoj produktov, technológiu aj zavádzanie do výroby, aj na trh. Prvým krokom je kontaktovať nás s výrobkom alebo s požiadavkou nájsť riešenie na zníženie vašich nákladov. Dohodneme bezplatnú konzultáciu u vás vo firme alebo nás môžete navštívi, stačí zatelefonovať alebo poslať e-mail. Po konzultácii nájdeme spoločne vhodné riešenie a môžeme zabezpečiť aj výrobu.

Realizácie veľkosériových výrob technológiou 3D tlače
Realizácie veľkosériových výrob technológiou 3D tlače

 

Ako pomáhame našim zákazníkom:
• Nájdeme ekonomické riešenie výroby;
• Pomôžeme s vývojom funkčných prototypov;
• Navrhneme zlepšenia existujúcich produktov;
• Zabezpečíme veľkosériovú výrobu plastových dielov aj bez potreby foriem.

Martin Kováčik, majiteľ
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
mobil: 0911 124 608, www.i-industry.com
i-industry, Môťovská cesta 12, Zvolen

TEXT Martin Kováčik FOTO i-industry