Hliník v medicínskej technikeHliník je fascinujúci, flexibilný a vysoko univerzálny materiál. Jeho jedinečné vlastnosti z neho robia dokonalý materiál vhodný pri vytváraní výrobkov, ktoré menia náš život. Použitie hliníka je takmer neobmedzené a limitujúca je len predstavivosť konštruktérov a dizajnérov.

 

Hliník v automobilovom priemysle
Hlavnou snahou výrobcov automobilov je znižovanie emisií. Hliník umožňuje výrobu ľahších vozidiel bez vplyvu na bezpečnosť, čím výraznou mierou prispieva k znižovaniu spotreby paliva, a teda k znižovaniu emisií. Hliník v porovnaní s oceľou znižuje hmotnosť o 40 percent bez toho, aby došlo k zníženiu pevnosti.
Hliníkové diely a polotovary nájdete v karosériách áut, strešných nosičoch, sedadlách a ich komponentoch, bezpečnostných prvkoch, palivových systémoch, častiach motorov, chladičoch, konštrukčných prvkoch, brzdových vedeniach, v skrinkách na batérie, výmenníkoch tepla a ďalších častiach automobilov.
Veľkým trendom súčasnej doby sú elektromobily. Aj v tomto segmente má hliník čo ponúknuť. Práve pre elektrické automobily je nízka hmotnosť veľmi dôležitá. Túto požiadavku riešia aj rámy batérií pre e-automobily, ktoré sú vyrábané z hliníkových profilov.

Hliník v doprave
Vlastnosti hliníka, ako sú nízka hmotnosť, vysoká absorpcia energie, dobrá tvarovateľnosť, odolnosť voči korózii a súčasne 100 percentná recyklovateľnosť sú atribútmi, pre ktoré je hliník prirodzenou voľbou pre autobusy, trolejbusy, vlaky, nákladné vozidlá a lode.
Výrobcovia autobusov používajú hliníkové diely a zostavy v kabínach (ochranné systémy, strešné nosiče, priečky, súčasti prístrojových panelov, dverové a okenné konštrukcie, sedadlá, osvetlenia), v podvozkoch (vzduchové potrubia, konzoly, ťažné zariadenia), ale aj v hnacích jednotkách.
Pre vlakové súpravy je hliník jedným z hlavných materiálov. Výhodou v porovnaní s oceľou je samozrejme hmotnosť, ale aj jednotný, hladký povrch. Technológiou frikčného zvárania je možné zhotoviť „superveľké“ diely s tenkými stenami pre karosérie vlakových súprav.
Použitie hliníka má obrovské výhody v aplikáciách určených pre nákladné vozidlá. V tomto segmente hliník nájdete v kabínach, v podvozkoch, ale aj v hnacích jednotkách.

Hliník vo vlakových súpravách Hliník vo vlakových súpravách
Hliník vo vlakových súpravách

 

Hliník v stavebníctve
Hliník je jedným z najpoužívanejších materiálov v moderných budovách, pretože zvyšuje ich energetickú efektívnosť, pomer pevnosti a hmotnosti hliníka minimalizuje zaťaženie podporných konštrukcií budov. Prirodzená odolnosť hliníka voči korózii zaisťuje jeho dlhú životnosť, vďaka svojej flexibilite pri navrhovaní je favoritom medzi konštruktérmi a architektmi. Hliník možno povrchovo ošetriť eloxovaním (anodickou oxidáciou) alebo farebným náterom, čím získa ešte vyššiu trvácnosť a odolnosť voči korózii a súčasne splní akékoľvek dekoratívne požiadavky.

Hliník v infraštruktúre
V exteriérovej infraštruktúre sa hliník používa na mostoch, osvetleniach miest a na moderných železniciach. Súčasným trendom sú multifunkčné stĺpy, do ktorých je možné umiestniť viac aplikácií a vytvoriť tak inteligentnejšie a zelenšie mestá.

Hliník pre medicínsku techniku
Sterilnosť, prísne tolerancie a ľahké čistenie - to sú požiadavky, ktoré musia spĺňať zdravotnícke zariadenia a pomôcky. Prístroje pre operačné sály, röntgenové prístroje, nemocničné postele, zubárske kreslá alebo zdravotnícke pomôcky sú príkladom aplikácií, kde hliník našiel svoje uplatnenie.

Hliník vo vybavení pre domácnosti a kancelárie
Tvarovateľnosť, nízka hmotnosť a možnosti povrchových úprav sú hlavné dôvody, prečo je hliník voľbou číslo jeden pre dizajnérov vybavení pre domácnosti a kancelárie. Pre interiérový nábytok určený do domácnosti a kancelárie, záhradný nábytok, sprchovacie kúty, rádiové, televízne a zvukové zariadenia, svietidlá, kancelárske a školské pomôcky, elektrické a neelektrické spotrebiče, vybavenie do fitnescentier, rebríky do domácností a pre mnoho ďalších výrobkov si volia hliník.

Hliníkové posuvné okenné systémy pre moderné budovy
Hliníkové posuvné okenné systémy pre moderné budovy

 

Hliník a jeho ďalšie aplikácie
Každý z nás navštevuje obchody, kaviarne a nákupné centrá, a mnohí si ani neuvedomujú ako často prichádzajú s hliníkom do kontaktu. Výťahy, schodiská, výklady, reklamné tabule, vitríny, regále, chladiace boxy a ďalšie výrobky a zariadenia - tu všade môžete hliník vidieť a dotknúť sa ho. Hliník je kov budúcnosti.

O spoločnosti Hydro
Hydro je plne integrovaná hlinikárska spoločnosť s 35 000 zamestnancami v 40 krajinách na všetkých kontinentoch, ktorá spája lokálnu odbornosť, celosvetový dosah a bezkonkurenčné kapacity v oblasti výskumu a vývoja.
www.hydro.com

TEXT/FOTO Ľubica Gáfriková