mewa utierky 1Poskytovateľ textilných služieb MEWA stavil na udržateľnosť už viac ako pred 100 rokmi. Obľuba priemyselných čistiacich utierok pre dielne a výrobné podniky odvtedy stále rastie. Sú jednoduché, čisté, kvalitné, ekologické, malé, vysoko účinné, a okrem toho aj mimoriadne hospodárne vďaka svojej vysokej životnosti. Môžu byť dokonca až 50-krát opätovne použité. 2,7 miliónov používateľov po celom svete má jasno - Tento produkt je mimoriadne udržateľný.


Ekologická globalizácia
Trvalo udržateľný rozvoj už nie je vyhradený len priekopníkom konceptov šetrných k životnému prostrediu. V súčasnej dobe sa snažia všetky odvetvia alebo podniky chrániť životné prostredie a šetrne zaobchádzať so zdrojmi. Dokladom môže byť automobilka Ford Motor Company, ktorá spracováva odpad z praženia kávových zŕn reťazca McDonald's. Využitie nachádza napríklad vo vývoji nových materiálov, použiteľných na výrobu vnútorných krytov svetlometov. Nemecká spoločnosť MEWA však tieto myšlienky presadzuje už viac ako sto rokov! „Udržateľnosť a spoločenská zodpovednosť sú základnými piliermi našej obchodnej stratégie. Aj preto sme sa stali v našom odbore prvou spoločnosťou, ktorá v roku 1997 získala medzinárodný environmentálný certifikát podľa normy 14001. Okrem toho by sme chceli ako členovia Európskej asociácie textilných služieb (ETSA) aj naďalej pôsobiť globálne ekologicky. Je pre nás mimoriadne dôležitá úspora zdrojov a zníženie vplyvu na životné prostredie na absolútne minimum," hovorí konateľka MEWA Textil-Service SR, s. r. o., Elena Holanová.

Čistiaca utierka - naša hviezda v udržateľnosti
Čistiacu utierku MEWA je možné až 50-krát ekologicky vyprať a opätovne použiť. Ide tak o zaujímavú zelenú alternatívu jednorazových papierových obrúskov alebo látkových handričiek, ktoré rýchlo končia v odpade. Naša zodpovednosť voči životnému prostrediu začína už pri výrobe, kedy MEWA využíva recyklovanú priadzu. Jej podiel predstavuje napríklad v utierke typu MEWATEX zhruba 50 percent celkového objemu. Okrem toho dbáme tiež na to, aby mohli byť opätovne použiteľné aj lepenkové jadra cievok na priadzu. Vďaka tomu ušetríme každý rok 21 ton odpadu.

mewa utierky2

Ďalšie využitie recyklácie
Vedeli ste, že vlastná tkáčovňa v nemeckom Immenhausene ročne vyrobí viac ako 100 miliónov nových čistiacich utierok? Pri tomto procese však vzniká množstvo drobných bavlnených vlákien. Namiesto toho aby sme ich vyhodili, umožňujeme ich ďalšie využitie, napríklad ako izolačný materiál pre automobilový priemysel. Každý rok sa tým recykluje približne 72 ton vlákien. Ale to stále nie je všetko. MEWA spracováva aj veľkú časť nečistôt, predovšetkým v podobe olejov po praní čistiacich utierok. Za prísnych ekologických podmienok tak získava energiu na prevádzku sušiacich a pracích liniek. Každý rok ušetrí niekoľko miliónov litrov vykurovacieho oleja, na energiu premení milióny litrov odpadu. Ten sa darí významne znižovať aj s pomocou udržateľných kontajnerov MEWA Safety Container SaCon pre prepravu a bezpečné skladovanie čistiacich utierok.

MEWA alebo opätovné využitie v praxi
Čistiace utierky MEWA sú dostupné výhradne v praktickom systéme prenájmu. To znamená, že sa tiež MEWA postará o ich vyzdvihovania, pranie a dovoz. Opotrebované utierky sú automaticky vymenené za nové. Podniky, ktoré sa rozhodnú pre spoločnosť MEWA, sa môžu spoľahnúť na kompletný servisný systém a vždy majú k dispozícii potrebné množstvo čistiacich utierok. Produkujú tak menej odpadu a šetrí cenné zdroje. V porovnaní s jednorazovým materiálom je príjemným bonusom aj atraktívna cena, čo je ďalší rozumný argument MEWA pre princíp opätovného využívania, nemyslíte?

TEXT/FOTO MEWA