obr1Novinkou jesene minulého roka bolo uvedenie nových TTO tlačiarní (SmartDate X45, X65 a X65-128) na český a slovenský trh. Nové tlačiarne mali premiéru už v októbri 2019 na brnianskom výstavisku v rámci MSV.


TTO tlačiarne prichádzajú po prvýkrát s technológiou so zabudovaným nástrojom pre skvalitnenie procesov. Obsluha môže logovať a analyzovať dôvody výpadkov baliacej linky, čo uľahčuje rozhodovanie na základe dát. Tlačiarne SmartDate (TTO) predstavujú mimoriadne vhodné riešenie pre potlač fóliových materiálov, ktoré sú bežné pri vytváraní skupinových alebo prepravných obalov, predovšetkým v oblasti kozmetiky, farmácie, potravín alebo nápojov. Tento typ obalov sa však vyskytuje i u vytváraní väčších jednotiek, typických napr. v stavebníctve. Vďaka novým funkciám, ktorými TTO tlačiarne disponujú, sa urýchľuje kódovanie povrchov a zároveň sa eliminujú náklady na prestoje vo výrobe. V porovnaní so staršími typmi dochádza u nových tlačiarní k výraznej minimalizácii potenciálnej chybovosti. Ďalšou novou a určite veľmi praktickou funkciou je relatívny pohyb, ktorým se zabezpečuje, že kódy sú vytlačené celistvo i za predpokladu, kedy sa obalový materiál z rôznych dôvodov zastaví počas tlače. Upozornenie na chýbajúce body pomocou detekcie mŕtvych bodov umožňuje operátorom vykonať úpravy pred tlačou problematických kódov.

obr2

Výrazne prekonaný štandardný výkon
Tlačiarne sa ovládajú pomocou veľkého dotykového displeja (25,6 cm / 10,1 palca). Ovládanie je pre používateľov jednoduchšie vďaka zlepšeniu čitateľnosti. Oproti konkurenčným tlačiarňam je zavedením nových funkcii a zjednodušenému ovládaniu celý proces tlače rýchlejší (stačí menej kliknutí na dokončenie úlohy). Zrýchleniu a zefektívneniu každodenných operácií pomáhajú používateľom podrobní sprievodcovia v podobe zabudovaných videonávodov a modulov „how to“. Ďalšou kvalitatívnou novinkou je doplnok Detect-Plus, ktorým sa potvrdzuje prítomnosť kódu, jeho pozícia a kvalita priamo na fólii produktu, na rozdiel od konkurenčných riešení, ktoré kontrolujú otlačok tlače na páske a nie na balení.
Vďaka týmto „vychytávkam“ majú tlačiarne oveľa vyšší výkon, ktorý nie je na úkor ekonomiky prevádzky, ani kvality tlače. SmartDate X65 tlačí rýchlosťou 1 800 mm/s, aby dosiahla 455 ppm pri 300 dpi. Ich rýchlosť vysoko prekračuje priemyselný priemer (120–160 ppm). Pri použití širokej tlačovej hlavy SmartDate X65-128 dosahuje 400 ppm na ploche
až 128 × 500 mm, čo pri súčasnom vývoji technológií predstavuje dvojnásobok priemernej rýchlosti tlače oproti iným štandardným tlačiarňam.

Viac o tlačiarni X65: https://youtu.be/7kC5xbtvae8

obr3

 

 

www.ondrasek.sk

www.markem-imaje.com

 

 

TEXT: Packaging Herald
FOTO: ONDRÁŠEK INK-JET SYSTEM