Automatické robotické elektrostatické striekanieOkrem úspory materiálu, peňazí, času a životného prostredia získame aj dokonalú kvalitu nástreku. To je čaro mokrého elektrostatického striekania.

Čo je elektrostatika?
Elektrostatiku každý pozná ako „kopnutie“, elektrický šok – stretávame sa s ním keď vystupujeme z auta, alebo vďaka usádzanému prachu na elektrických spotrebičoch. Príčinou sú nabité častice. Rovnako nabité častice sa navzájom odpudzujú a opačne nabité častice sa navzájom priťahujú.
Pri povrchových úpravách sa štandardne usilujeme vyhnúť akémukoľvek náboju, eliminovať ho, no pri elektrostatike je to úplný opak. Cieľom je vytvoriť najsilnejšie elektrostatické pole a negatívne nabiť kvapôčky farby, ale zároveň zachovať optimálny výkon rozprašovania.

Ručné elektrostatické striekanie
Ručné elektrostatické striekanie

Aké sú výhody elektrostatiky?
Medzi hlavné výhody elektrostatiky patrí obaľovací efekt. Ak nastriekame výrobok so zapnutou elektrostatikou, nastrieka sa aj z opačnej strany. Ďalšími výhodami je jemné rozprašovanie a jednotná kvalita nástreku. A na nie poslednom mieste vysoká aplikačná účinnosť. Celý tento proces je mimoriadne ekonomický a ekologický. Ak sa zaujímate o výhody systému elektrostatického striekania alebo potrebujete navrhnúť iný striekací systém, v spoločnosti TECHNIKUM vám s tým radi pomôžeme. Stačí, keď nás budete kontaktovať a my si s vami dohodneme termín.

Elektrostatický efekt obaľovanie potrubia
Elektrostatický efekt – obaľovanie potrubia

Podmienky na ideálny nástrek

Aby sme dosiahli úspešný elektrostatický nástrek, predovšetkým musíme mať vybranú vhodnú farbu. Je vhodné, ak je farba elektricky vodivá. Vodou riediteľné farby toto štandardne spĺňajú a nátery na báze rozpúšťadiel je taktiež možné striekať elektrostaticky. O vhodnosti farby na elektrostatické striekanie sa dozviete od vášho dodávateľa farieb alebo si farbu prinesiete k nám a my vám ju odskúšame.
Elektrostatická aplikácia je vhodná najmä pre vodivé výrobky, tzn. hlavne pre kov. Je možné taktiež elektrostaticky striekať na drevo. Na našom YouTube TECHNIKUM nájdete odkaz na video, ako sme elektrostaticky striekali vodou riediteľnú farbu na drevené stoličky vďaka systému WAGNER AquaCoat. Elektrostaticky možno striekať aj iné nevodivé výrobky, napríklad z plastu alebo skla, ale treba na ne naniesť základný vodivý náter.
Základným pravidlom na dosiahnutie vhodného efektu je správne uzemnenie. Všetky konštrukcie, striekané výrobky a zariadenia sú uzemnené do jedného spoločného bodu. Vyhneme sa tak nesprávnemu stiahnutiu náboja a všetka farba tak neskončí na lakovníkovi.

Možnosti aplikovania
Elektrostatiku možno použiť aj v nízkotlakových systémoch, takzvaných AirSpray, aj vo vysokotlakových systémoch, ktoré nazývame AirCoat – striekanie farby vysokým tlakom s pridaním vzduchu. Oba tieto systémy sú vhodné na rozpúšťadlové farby, ale aj na vodou riediteľné farby, na čo slúži špeciálne zariadenie WAGNER AquaCoat. Všetky tieto aplikácie možno aplikovať ručne, pomocou ručných striekacích pištolí, pomocou automatických pištolí alebo aj použitím robotických systémov, na čo sú vhodné aj špeciálne vysokorýchlostné rotačné atomizéry od spoločnosti WAGNER.

Vysokorýchlostný rotačný atomizér WAGNER
Vysokorýchlostný rotačný atomizér WAGNER

TECHNIKUM je tu pre vás
Firma TECHNIKUM a jej pracovníci sa oblasti striekania a nanášania povrchov venujú viac ako 30 rokov. Robíme návrh, predaj, servis, inštalácie a máme požičovňu. V Trnave máme testovacie a predvádzacie centrum, kde vám môžeme navrhnúť, ukázať a prezentovať striekací systém podľa vašich požiadaviek.
Všetko vám radi vysvetlíme formou videí. Ak by vás zaujímalo viac videí, prihláste sa na odber nášho YouTube kanála. Prípadne nám napíšte, čo presne by vás zaujímalo. Radi vám pomôžeme s návrhom a odskúšaním ideálneho striekacieho systému podľa vašich potrieb, ktoré vašu výrobu posunie o level vyššie.

text/foto Patrik Pocisk