Firma Ravensburger, založená v roku 1883 v meste Ravensburg, patrí medzi popredných európskych výrobcov značkových puzzle, doskových spoločenských a kreatívnych hier a je tiež vydavateľom kníh pre deti a mládež.

V súčasnej dobe má vo svojom portfóliu približne 8000 rôznych artiklov a svoje výrobky expeduje do 80 krajín po celom svete.

Spoločnosť investuje do rozšírenia výroby tak, aby dokázala reagovať na záujem trhu, avšak rozvoj prináša najrôznejšie nové výzvy. Vedenie firmy sa muselo vysporiadať napríklad s limitmi územného rozvoja v areáli svojho sídla. Možnosti už boli natoľko obmedzené, že sa začala rozvíjať úvaha o spolupráci s externou logistickou spoločnosťou, ktorá by zabezpečila časť distribučného reťazca. Odtiaľ to bol už len krok k vypísaniu výberového konania.

Stalo sa tak v roku 2018, kedy spoločnosť oslovila významných poskytovateľov logistických služieb s požiadavkou na predloženie riešenia pre prevádzku externého distribučného centra. Z tendra vyšla víťazne skupina Geis, ktorá od mája roku 2020 prevádzkuje sklad pre spoločnosť Ravensburger v areáli Ostrava Airport Multimodal Park v Mošnove. Distribučné centrum vzniklo „na zelenej lúke“ v priemyselnej lokalite s dobre rozvinutou infraštruktúrou. Vďaka tomu mohlo projektové oddelenie skupiny uskutočňovať plány modernej prevádzky bez obmedzenia. Spustenie celého projektu nezdržal ani minuloročný jarný nástup pandémie koronavírusu, takže prvé expedície zo skladu v Mošnove realizoval Geis už v polovici júna.

Prevádzku na severe Moravy sme zahájili na ploche 7 000 m² s celkovou kapacitou viac než 11 000 paletových pozícií. Uskladnenie konkrétneho výrobku určuje systém na základe ABC analýzy, takže výrobky s vysokou obrátkovosťou sú uložené na najprístupnejších pozíciách. Nízkoúrovňové vychystávacie vozíky sú vybavené vysúvacou zdvíhacou plošinou s odkladacím košom. Obsluha tak pri vychystávaní dosiahne na druhú úroveň regálu.

Tak, ako všetky pracoviská kontraktnej logistiky v Českej republike, Nemecku, na Slovensku a v Poľsku, riadi distribučné centrum pre Ravensburger WMS „LFS 400“ prevádzkovaný na platforme IBM. Najväčšou výzvou tohto projektu však bolo nastavenie toku všetkých procesov tak, aby korešpondovali s funkcionalitou "LFS 400" a zároveň priniesli konečnému zákazníkovi takmer identický distribučný servis, ktorý po dlhé roky zabezpečovala spoločnosť Ravensburger.

„Dnes môžeme tvrdiť, že sme obstáli, lebo po necelom roku od začatia spolupráce sme prikročili k prípravám druhej fázy projektu. Práce na expanzii začali vo februári tohto roku a nové skladové priestory boli pre Ravensburger sprístupnené už v polovici mája,“ hovorí Pavel Křížek, riaditeľ logistiky Geis CZ.

Existujúca kapacita sa rozšírila na 11 600 m2, takže celková kapacita skladu po navýšení je v súčasnej dobe 17 000 paletových pozícií. Nezvyšovala sa len kapacita skladu, ale rozširovali sa aj ďalšie priestory, predovšetkým zázemie pre skladníkov. Po stránke technického vybavenia neboli potrebné žiadne radikálne zmeny, iba sa rozšíril regálový systém, dokúpili sa ďalšie skenery a technika.

Text: Tibor Šuľa
Foto: Geis